Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au reuşit să manipuleze memoria, creând „amintiri artificiale”

Oamenii de ştiinţă au reuşit să manipuleze memoria, creând „amintiri artificiale”

03.25.2012
Oamenii de ştiinţă au reuşit să manipuleze memoria, creând „amintiri artificiale”
Deocamdată, experimentul a fost făcut pe şoareci de laborator, cărora le-au putut fi implantate amintiri false, cercetătorii reuşind să controleze celulele nervoase în care sunt stocate aceste amintiri.

Experimentele au fost realizate de specialişti de la Scripps Research Institute, Universitatea California – San Diego şi Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA.

Amintirile sunt depozitate într-un număr surprinzător de mic de celule din creier, pe care neurologii le-au putut controla pentru a crea aşa-numite amintiri artificiale – amintiri care nu corespund realităţii unor lucruri întâmplate.

Una dintre tehnici a presupus folosirea unei substanţe medicamentoase pentru a-i schimba amintirile unui şoarece, făcându-l să creadă că se găseşte într-o cameră în care este în siguranţă, deşi se afla într-una în care îi fuseseră adminstrate şocuri electrice.

O altă tehnică, utilizată la MIT, a implicat activarea anumitor grupuri mici de celule din creier cu ajutorul unor pulsuri de lumină îndreptate asupra respectivelor celule. O proteină fotosensibilă din aceste celule era activată de lumină, concomitent cu administrarea unor şocuri electrice animalului. Ulterior, specialiştii au constatat că obţineau o reacţie de apărare din partea şoarecelui la simpla activare cu lumină a celulelor respective, în lipsa electroşocurilor.

Implicaţiile acestor cercetări în ceea ce priveşte oamenii ar putea fi diverse. Pe de o parte, oamenii ar putea fi făcuţi să-şi amintească lucruri care, de fapt, nu s-au petrecut niciodată. Pe de altă parte, cercetătorii cred că asemenea tehnici ar putea fi folosite pentru a-i învăţa pe oameni lucruri noi, ajutându-i să dobândească noi abilităţi şi cunoştinţe.

Sursa: Mail Online