Home » D:News » Gazele de eşapament produse de motoarele Diesel au un rol major în apariţia cancerului

Gazele de eşapament produse de motoarele Diesel au un rol major în apariţia cancerului

Publicat: 13.06.2012
Motoarele Diesel – cele care funcţionează cu motorină – emit gaze de eşapament extrem de nocive, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a reclasificat recent, trecându-le în categoria substanţelor asociate cu apariţia cancerului.

Aceste gaze sunt la fel de nocive ca azbestul, arsenicul şi iperita (un gaz iritant şi toxic folosit ca armă chimică în Primul Război Mondial), afirmă experţii OMS.

Aceştia avertizează că expunerea constantă la aceste gaze poate provoca apariţia cancerului în aceeaşi măsură ca şi fumatul pasiv şi au făcut apel la guvernele lumii să întreprindă acţiuni pentru reducerea expunerii populaţiei la aceste noxe. Nu numai autoturismele şi camioanele care merg cu motorină emit asemenea noxe, ci şi trenurile sau navele echipate cu motoare Diesel, ca şi generatoarele de curent care folosesc motorină.

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul OMS a reclasificat substanţele din gazele de eşapament ale motoarelor Diesel, trecându-le din categoria „probabil carcinogene” în categoria subbstanţelor care au categoric legătură cu apariţia cancerului.

Grupul de experţi ai OMS care a întocmit raportul arată că aceste noxe provoacă apariţia cancerului pulmonar şi sunt implicate într-o măsură semnficativă în creşterea riscului de apariţie a cancerului vezicii urinare.

Unul dintre studiile analizate în raport este cel realizat de National Cancer Institute din SUA şi publicat în luna martie a acestui an. Studiul, realizat pe 12.300 de mineri, timp de mai multe decenii, începând din 1947, a arătat că aceia care erau expuşi în mare măsură gazelor de eşapament provenite de la motoare Diesel aveau un risc crescut de a muri de cancer pulmonar.

Concluziile raportului au provocat consternare în rândul specialiştilor şi oamenilor de afaceri implicaţi în industria auto, având în vedere că în această industrie s-au făcut în ultimii ani eforturi considerabile pentru a reduce emisiile de substanţe nocive ale motoarelor Diesel, investindu-se miliarde de dolari în cercetare şi în modernizarea motoarelor.

În ciuda apelului OMS, nu e de aşteptat ca industria constructoare de maşini să îşi modifice planurile de dezvoltare, cu atât mai mult cu cât există pieţe importante pentru vehiculele cu motoare Diesel; una dintre aceste pieţe este cea din SUA, unde există planuri mari de extindere, urmărindu-se creşterea ponderii maşinilor noi echipate cu motoare Diesel, de la 5,5%, cât este în prezent, la 8-9% până în anul 2015.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase