Home » D:News » Cel mai vechi fragment dintr-un vas a fost descoperit în China

Cel mai vechi fragment dintr-un vas a fost descoperit în China

Cel mai vechi fragment dintr-un vas a fost descoperit în China
Publicat: 01.07.2012
Arheologii americani au descoperit că fragmentele dintr-un vas de lut provenit din peştera Xianrendong, provincia Jiangxi, au vechimea de circa 20.000 ani, ceea ce înseamnă că artefactele respective sunt cea mai veche dovadă a existenţei olăritului.

Descoperirea îi obligă pe specialişti să reconsidere vechimea olăritului: acesta pare să fi apărut cu cel puţin 8 milenii mai devreme decât se crezuse.

Se pare că vasul a avut destinaţii multiple, de la oală de gătit la recipient pentru pregătirea băuturilor alcolice. În plus, în decursul ultimilor 10 ani, arheologii au mai descoperit dovezi conform cărora meşteşugul olăritului este mai vechi chiar decât agricultura. O dovadă în plus asupra vechimii olăritului este faptul că în urmă cu 20.000 ani, Terra parcurgea una dintre cele mai reci perioade din istoria sa.

Conform profesorului Ofer Bar-Yosef din cadrul Universităţii Harvard, oalele de lut le permiteau oamenilor să beneficieze de mai multe elemente nutritive din mâncare, după ce o găteau.
„Comunităţile de vânători-culegători erau mereu forţate să obţină îndeajuns de multă mâncare. Dacă apărea vreo invenţie folositoare, aceasta se răspândea repede. Şi se pare că, în sudul Chinei, olăritul s-a răspândit în cadrul comunităţilor de vânători-culegători care trăiau pe suprafeţe mari.”

Profesorul Bar-Yosef crede că vasul a fost folosit pentru a găti alimentele în apă, prin fierbere sau înăbuşire.

„Oamenii se adunau frecvent în grupuri mari şi era nevoie de activităţi sociale antrenante care să diminueze tensiunile inerente. Poate vasele de lut erau folosite la obţinerea şi consumul ulterior al băuturilor alcoolice. Se credea, până în prezent, că începutul olăritului era asociat cu agricultura şi modul de viaţă sedentar. Cu toate acestea, am descoperit că olăritul este mai vechi cu 8.000 ani decât se estimase anterior”, declară şi profesorul Gideon Shelach din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim.

Sursa: BBCNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase