O nouă descoperire sprijină teoria descendenţei păsărilor din dinozauri

15 07. 2012, 00:00

Ouăle au fost descoperite în regiunea catalană Lleida; datează de acum 70-83 milioane de ani şi au au lungimea de cca. 7 cm şi lăţimea de 4 cm.

În Cretacic, zona respectivă era o regiune de coastă, cu plaje şi delte, care s-a consolidat ulterior prin acumularea de sedimente. În rocile sedimentare formate s-au fosilizat ouăle depuse de dinozauri.
Specia căreia îi aparţin ouăle a fost denumită Sankofa pyrenaica.

Ouăle au fost studiate de paleontologi de la Universitat Autònoma de Barcelona şi Universidad Complutense de Madrid; specialiştii au evidenţiat faptul că, spre deosebire de ouăle de dinozauri descoperite până în prezent (şi care sunt simetrice şi de formă alungită), acestea au o formă ovală şi asimetrică, asemănătoare cu ouăle de păsări.

Această formă a ouălor de păsări se datorează particularităţilor anatomo-fiziologice ale păsărilor, faptului că acestea au un singur oviduct în care se poate forma câte un singur ou odată. La capătul mai lat se formează o cameră de aer, care permite respiraţia puiului în ultimele stadii ale vieţii sale în ou. Această caracteristică este considerată o inovaţie evolutivă, care a apărut odată cu desprinderea păsărilor din dinozaurii theropozi.

Din acest motiv, paleontologii consideră că aceste ouă, care prezintă atât caracteristici reptiliene, cât şi aviene (de pasăre) ar reprezenta o formă intermediară ce ilustrează trecerea de la theropode la păsări şi sprijină teoria descendenţei păsărilor din dinozauri.

Sursa: Mail Online

Credit foto: Universitat Autònoma de Barcelona