Prima pagină Maratoanele Descopera Fenomenele paranormale

Calatoria in timp

Alexandru Safta | 07.30.2009 | ● Vizualizări: 6148
Calatoria in timp     fenomene paranormale, calatoria in timp, relativism, albert einstein + zoom
Galerie foto (6)

De multe ori, atunci cand gresim, ne-am dori sa “putem da timpul inapoi” pentru a ne indrepta viata. In alte imprejurari, ne-ar placea sa aruncam o privire catre viitor, pentru a sti ce decizii sa luam in anumite privinte. Fie inapoi, fie inainte, fiecare dintre noi a visat cu ardoare, cel putin o data, sa calatoreasca in timp. Unii sustin chiar ca ar fi reusit, dovada stand numeroasele marturii ale acestui fenomen, dintre care unele sunt foarte greu de contestat. Cu adevarat surprinzator, insa, este tocmai faptul ca la ora actuala, stiinta insasi valideaza posibilitatea acestor translatii temporale.

Liniaritate -Simultaneitate

Natura timpului este un subiect care i-a preocupat deopotriva peoamenii de stiinta si pe filosofi. Fiecare comunitate a cautat prinmijloace specifice sa inteleaga si sa dezlege aceasta enigma. Inesenta, stiinta admite doua teorii fundamentale careincearca sa clarifice natura timpului. Prima il privesteca pe unfenomen liniar, in care doar momentul "acum" exista cu adevarat sipoate fi experimentat. Trecutul s-a incheiat si nu maipoate fi "vizitat" decat, poate, in imaginatie, iar viitorul nuexista inca si atunci cand il traim deja a devenit prezent. Ipotezatimpului liniar este cu usurinta adoptata de cei mai multi dintrenoi, intrucat avem nevoie de o anumita cronologie a evenimentelor,avem nevoie de calendar si de ceas pentru a ne raporta activitatilela un sistem de referinta. Daca aceasta ipoteza estecorecta, atunci calatoria temporala devine imposibila.Totusi, timpul obiectiv se lupta pentru a scapa acesteiconstrangeri impuse de mintea umana.In cea de-a doua teorie, toate dimensiunile timpului,asa cum sunt ele catalogate de om, exista in simultaneitate.Trecut, prezent si viitor devin simpli termeni relativi ce depindde momentul de timp la care noi ne raportam. Prin anii1920, J.W. Dunne a scris lucrarea Un experiment asupratimpului, ce contine analiza viselor sale pe o lungaperioada (vezi si episodul despre Precognitie). Adesea, acesteaerau precognitive, prezicand evenimente din viata personala a luiDunne sau de interes general. El considera constiinta drept unfactor important in intelegerea notiunii de timp. Visele sale erauun amestec de evenimente trecute, prezente si viitoare, ceea ce l-acondus la ideea coexistentei tuturor momentelor de timp insimultaneitate. Aceasta a doua ipoteza poate parea dedomeniul fantasticului, dar exista deja numeroase dovezi care osprijina, precum si un cadru teoretic in fizicarelativista.

Albert Einstein a demonstrat, in cadrul teoriei relativitatii,ca pentru un observator ce se deplaseaza cu o viteza apropiata deviteza luminii se petrece un fenomen straniu. Un astfel deobservator, daca pleaca intr-o calatorie in spatiul extraterestrutimp de 20 de ani, cu o viteza egala cu 90% din viteza luminii, laintoarcerea pe Pamant va descoperi ca aici au trecut deja 45 deani! Marind viteza la 99,9% din viteza luminii, o calatoriede 20 de ani in spatiul cosmic ar insemna trecerea a aproape 450 deani terestri… de fapt, el ar ajunge astfel sa calatoreascain viitor. Inseamna ca timpul isi incetineste scurgerea pentru unobservator ce calatoreste cu viteze apropiate de viteza luminii.Numai intre masa de la micul dejun si cea de la pranz apresupusului nostru calator prin spatiu ar trece decenii, raportatla masurarea pamanteana a timpului!

"Masinatimpului"

Revenind la experientele de "alunecare" in timp pe care le-auavut in mod spontan diverse persoane, vom constata caipoteza benzii lui Möbius explica existenta unordiscontinuitati (sau falii spatio-temporale, cum li se mai spune),adevarate "porti energetice" ce fac legatura intre doua momentedistantate din punct de vedere al cronologiei liniare si uneorichiar intre doua locuri diferite.

Charlotte Warburton, o pensionara care traia impreuna cusotul ei langa Tunbridge Wells in Kent, sustine ca ar fi intreprinso calatorie inapoi in timp, intr-o zi de marti, 18 iunie1968. Cei doi soti fusesera in oras la cumparaturi, apois-au despartit si urmau sa se reintalneasca mai tarziu, la o cafea.Doamna Warburton si-a facut cumparaturile ca de obicei si apoi acautat turta dulce in cateva magazine. La un moment dat a intratintr-o micuta autoservire care nu-i era cunoscuta. Nu aveau niciacolo turta dulce, dar in timp ce se uita prin magazin, a observato intrare in peretele din stanga si curiozitatea a impins-o sa ocerceteze. Era intrarea intr-o camera cu labirinturi de mahon, carecontrasta puternic cu peretii de culoare crem ai magazinului. "Nuavea ferestre, dar era iluminat de cateva becuri. Am vazut douacupluri imbracate in haine din anii ‛50 si imi amintesc foarte clarvestimentatia uneia dintre femei. Avea o palarie bej de fetru, cuboruri inclinate. Paltonul ei era de asemenea bej si fusese la modaintr-o perioada destul de indepartata de 1968."

Ea a mai observat cativa barbati in costume demodate si o casade bani cu geam de sticla. Oamenii beau cafea si discutau, ceea cenu ar fi parut deplasat, avand in vedere ca era deja jumatateadiminetii. Oricum, parea ciudat ca ea nu stia despre existentaacelei cafenele, iar mai tarziu si-a dat seama ca nu simtise niciun miros de cafea. Cand s-a intalnit cu sotul ei, doamna Warburtoni-a spus despre descoperirea facuta si i-a propus sa mearga la nouacafenea martea viitoare.

O saptamana mai tarziu, dupa ce si-au facut cumparaturile ca deobicei, sotii Warburton au intrat in micul magazin si s-auindreptat spre locul unde era intrarea in cafenea. Dar, uimire, inlocul acelei intrari era acum o vitrina frigorifica, asezata langaperete. Gandindu-se ca au gresit magazinul, cei doi soti au maicautat cafeneaua in doua alte magazine asemanatoare, dar fara niciun rezultat. Experienta ei era insa atat de vie, incat s-a ganditca poate a fost o "alunecare" temporala intr-o perioada in carelambriurile de mahon erau la moda. De aceea Charlotte Warburton aintreprins cercetari pentru a se lamuri.

A contactat o femeie cu calitati extrasenzoriale, i-a descriscladirea si a intrebat-o daca isi aminteste de asa ceva. I s-a spusca, pana nu demult fusese acolo, langa acel magazin, o sala decinema. Deasupra acesteia, in stanga magazinului, se gasea Clubul"Constitutional" din Tunbridge Wells. Femeia vizitase acel club inperioada celui de-al doilea razboi mondial si isi amintea deperetii cu lambriuri de mahon.

Mai departe, doamna Warburton a cautat locatia actuala aclubului si l-a contactat pe administrator, care ocupa aceastafunctie din 1919. Acesta i-a spus ca intrarea in vechia cladire aclubului se facea printr-o usa care dadea direct in strada sicateva trepte, prin stanga magazinului. La etajul al doilea se aflaun bufet care corespundea exact descrierii doamnei Warburton.

Inainte

In 1974, scriitorul Andrew Thomas a publicat o carte numitaDincolo de bariera timpului. Aici el vorbea despreposibilitatea existentei unei "televiziuni a timpului" -prin care imagini din viitor ar putea fi captate pe ecraneletelevizoarelor. In acelasi an al publicariicartii, in mod sincron s-a produs un eveniment care a demonstrat caun astfel de fenomen este perfect posibil. La 1 iunie1974, intr-o zi de sambata, la combinatul chimic din Flixborough(Anglia) s-a produs o explozie devastatoare. In acest accident ceamai mare parte din combinat a fost distrusa si 29 de oameni aumurit. Imprejurimile au fost evacuate in timp ce uriasi nori negricontinand gaze toxice acopereau cerul. Si totusi, o femeie,Leslie Castleton, a auzit de aceasta tragedie cu 6 ore inainte caea sa aiba loc.

"Sambata dimineata ma uitam la televizor la un film", povestestedoamna Castleton, "cand, brusc acesta a fost intrerupt de otransmisie de stiri. O voce de barbat dadea detalii despre oteribila explozie la Flixborough. A spus cate persoane au murit siau fost ranite, precum si numele substantei chimice din cauzacareia avusese loc explozia. Dupa aceasta interventie rapida,filmul a continuat."

Doamna Castleton a relatat apoi, la pranz, unor prieteni venitiin vizita, despre tragicul eveniment. Dar la stirile de seara, oraanuntata a producerii exploziei a fost 16:30, astfel ca ea s-agandit ca reporterii au gresit. Citind editia de duminica aziarului local, in care ora de producere a accidentului (16:30) eraconfirmata, doamna Castleton a realizat ca ceva nu este in regula.Ea a telefonat prietenilor ei care au asigurat-o ca ea intr-adevarle spusese de explozie la ora pranzului, in acea zi de sambata. "Mis-a facut frig dintr-o data. Am inteles ca vazusem ceva inainte dea se petrece efectiv."

Sa fie aceste transmisii din viitor percepute printr-o bresatemporala? Daca e asa, de ce a fost captat tocmai acest evenimentsi de ce nu a aparut pe televizoarele din intreaga lume? Sa fieoare o premonitie care a aparut sub forma unei transmisii TV,tocmai pentru a putea fi acceptata de cineva ca doamnaCastleton?


Nici timpul nu esteabsolut

In inimile lor, oamenii au simtit intotdeauna ca valul ceacopera viitorul ajunge sa fie uneori foarte transparent, astfelincat evenimentele ce urmeaza sa se produca devin mai mult nisteumbre abia intrezarite. De ce cred unii oameni cu abnegatie acestlucru, ramane un mister in sine. Aceasta credinta a fost bazaexistentei a mii de generatii de prooroci. Cel mai adesea ei nuerau decat niste simpli escroci si in acest caz singurul lorechipament necesar a fost o roba, un turban si o aversiune imensafata de munca fizica. Dar au existat totusi unii, desi foarte rar,care au avut intr-adevar puterea de a se juca cu lucrul pe care noiil numim Timp.

Conceptia despre un timp unic, absolut, aflat intr-o directiecontinua catre viitor si venind dinspre trecut, a fost subiectul anumeroase polemici pe parcursul secolelor XIX si XX. Aceastaviziune nu mai are acum nici pe departe un caracter atat decategoric. Si nici prea multi sustinatori. Albert Einstein a redustimpul la conditia unei "simple" dimensiuni, care poate fimanipulata in functie de diversi factori. De atunci, in numeroaselucrari stiintifice, fizicienii trateaza timpul ca pe ceva relativsi variabil. Prin urmare, nueste exclus ca in viitorul apropiat calatoria in timp sa iasa cutotul de sub umbrela fenomenelor paranormale si sa fie acceptata sistudiata precum orice experiment stiintific.

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE GALCEAVASAVANTILOR CU FENOMENELE PARANORMALE, IN CADRUL ULTIMULUI EPISODDIN MARATONUL DESCOPERA FENOMENELEPARANORMALE.

Intra zilnic peForumulDescopera.ro, povesteste-ne despre intamplari paranormalela care ai fost martor tu sau prietenii tai si poticastiga: dvd-ul Camera 1408, Enciclopedia Fenomenelor Paranormale,Enciclopedia Fenomenelor Neexplicate si cartea Mari enigme aleomenirii. Participa laconcurs!