Home » Istorie » Se împlinesc 480 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se învârte în jurul Soarelui

Se împlinesc 480 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se învârte în jurul Soarelui

Publicat: 24.05.2023
Pe 24 mai se împlinesc 480 de ani de la moartea astronomului polonez Nicolaus Copernic, cel care a elaborat teoria heliocentristă, care afirma că Pământul se învârte în jurul Soarelui, nu invers, aşa cum se credea anterior. Teoria lui a fost recunoscută definitiv în secolul al XVII-lea.

Polonezul Nicolaus Copernic, care a trăit între 1473 şi 1543, a fost astronom, matematician, economist, preot şi prelat catolic, iar cea mai importantă realizare a sa este dezvoltarea teoriei heliocentriste privind sistemul solar. Copernic este considerat unul dintre întemeietorii astronomiei moderne şi iniţiatorul unei revoluţii ştiinţifice, deschizând calea pentru alţi reformatori ai ştiinţei.

 

Teoria heliocentristă este rodul unei munci de 40 de ani, dovedind inconsistenţa teoriei geocentriste a lui Ptolemeu şi demonstrând ca Pământul este o planetă că şi celelalte, ceea ce a exercitat un impact foarte puternic asupra mentalităţii Evului Mediu.

Teoriile lui Nicolaus Copernic, expuse în lucrarea “De Revolutionibus Orbium Coelestium”, au fost condamnate oficial de Papa Paul V, în anul 1616.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii ale zilei de 24 mai:

1686 – S-a născut fizicianul german Daniel Fahrenheit, unul dintre fondatorii termometriei. A introdus scala termometrică cunoscută sub numele „scala Fahrenheit”. A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric şi a fabricat primele termometre, de dimensiuni reduse, ce puteau măsura temperatura umană şi temperatura atmosferică până la 96 de grade. (d. 16 septembrie1736)

1844 – Samuel Morse a transmis primul lui mesaj telegrafic.

1864 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a întreprins o vizită la Constantinopol pentru a obţine recunoaşterea noii Constituţii.

1914 – A încetat din viaţă istoricul literar Pompiliu Eliade, care s-a consacrat studiului relaţiilor franco-române şi promovării literaturii franceze în România (n. 13 aprilie 1869).

1923 – S-a născut scriitorul Ion Caraion (Stelian Diaconescu): „Enigmatica nobleţe”, „Tristeţe şi cărţi”, „Cimitirul din stele” (d. 21 iulie 1986).

1935 – România şi Germania au încheiat un Acord de plăţi.

1944 – A încetat din viaţă Nicolae Petraşcu, critic literar şi prozator. (n. 5 decembrie 1859)

1956 – A avut loc prima ediţie a concursului Eurovision.

Sursă: Mediafax

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase