Home » Istorie » În urma cu 61 de ani se înfiinţa varianta europeană a NASA. Cu ce se ocupă agenţia la ora actuală

În urma cu 61 de ani se înfiinţa varianta europeană a NASA. Cu ce se ocupă agenţia la ora actuală

În urma cu 61 de ani se înfiinţa varianta europeană a NASA. Cu ce se ocupă agenţia la ora actuală
Publicat: 14.06.2023
Pe 14 iunie 1962 se înfiinţa instituţia care avea să devină Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

ESA este o organizaţie interguvernamentală creată în scopul asigurării şi dezvoltării cooperării, exclusiv paşnice, între statele europene în domeniile cercetării şi tehnologiei spaţiale.

 

 

Agenţia Spaţială Europeană îşi desfăşoară activitatea în trei centre: Noordwijk (Ţările de Jos), Darmstadt (Germania) şi Frascati (Italia) şi la ora actuală are ca membri 22 ţări, printre care şi România ( din 20 ianuarie 2011).

ESA a lansat în spaţiu, printre altele, sondele Mars Express, Venus Express, Rosetta sau GAIA.

Descoperă îţi prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 14 iunie:

1848 – Guvernul revoluţionar de la Bucureşti decretează înfiinţarea steagului naţional în culorile roşu, galben şi albastru, cu deviza ”Dreptate Frăţie”.

1880 – Guvernul Statelor Unite ale Americii a recunoscut independenţa de stat a României.

1933 – S-a născut fostul sportiv la lupte Dan Pârvulescu, multiplu campion european şi mondial. (m.2007).

1990 – În Bucureşti au sosit două garnituri de tren cu mineri din Valea Jiului. Au fost devastate Universitatea Bucureşti, precum şi sediile unor partide (PNL, PNŢCD), redacţii de ziare şi locuinţe ale unor oameni politici (Ion Raţiu).

1994 – România a participat ca observator permanent la Adunarea parlamentară a Uniunii Europei Occidentale (UEO) de la Paris.

1998 – A avut loc zborul inaugural al cursei TAROM, Bucureşti-Satu Mare-New York.

2002 – Conducerea Electrica a fost sancţionată pentru facturarea eronată a consumului populaţiei.

2002 – A fost inaugurată Casa Naţională ”Nicolae Titulescu ”, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea diplomatului român.

2002 – Reprezentanţii partidelor politice parlamentare şi ai Băncii Naţionale a României au căzut de acord asupra necesităţii denominării monedei naţionale.

2004 – Miniştrii Afacerilor Externe din statele membre ale UE au aprobat cadrul politico-juridic necesar creării primei Agenţii europene pentru armament.

2007 – Fostul preşedinte austriac Kurt Waldheim a decedat la vârsta de 88 de ani (n. decembrie 1918).

2010 – A încetat din viaţă Violonistul Dan Claudiu Vornicelu asistent universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Facultatea de interpretare, unde preda vioară şi pian. A început să cânte la vioară la doar patru ani, iar la şase ani a debutat ca solist al Orchestrei Simfonice din Bacău (n. 1973).

Tags:
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase