Home » Istorie » Trădarea polonezilor, pedepsită aspru de Ştefan Cel Mare. Una dintre cele mai mari VICTORII ale românilor

Trădarea polonezilor, pedepsită aspru de Ştefan Cel Mare. Una dintre cele mai mari VICTORII ale românilor

Trădarea polonezilor, pedepsită aspru de Ştefan Cel Mare. Una dintre cele mai mari VICTORII ale românilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.10.2023
La 26 octombrie 1497 are loc bătălia de la Codrii Cosminului. Victoria este obţinută de armatele conduse de domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare (1457–1504), asupra armatelor poloneze invadatoare, conduse de regele Ioan Albert

Începând cu anii 1470, ameninţarea otomană în Moldova părea tot mai evidentă. După ce Moldova a pierdut Chilia şi Cetatea Albă în 1484, Ştefan cel Mare a fost nevoit să uite divergenţele sale cu regele poloniei Casimir IV Jagiellon.

 

 

În 1485, în schimbul unei alianţe antiotomane, având ca scop recucerirea Chiliei şi Cetăţii Albe, Ştefan cel Mare a depus Jurământul de la Colomeea, prin care se recunoştea drept vasal al regelui Poloniei pentru provincia Pocuţia. Spre deosebire de Principatul Moldovei, care era teritoriu independent, Pocuţia, deşi controlată de domnitorii moldoveni între 1387 şi 1532, făcea parte de drept din regatul Polonei, pentru care regii puternici puteau cere domnitorilor slabi un omagiu.

Polonia nu a trimis lui Ştefan cel Mare decat 3000 de soldati pentru recucerirea celor doua cetati. Mai mult, Cazimir incheie pacea cu sultanul, lasandu-l pe Stefan in voia sortii. In plus, fiul defunctului Cazimir patrunde in Moldova, la 9 august 1497, in fruntea a 100.000 de osteni. Pretextul? Recucerirea Chiliei si a Cetatii Albe. Adevaratul Motiv? Inscaunarea pe tronul Moldovei a fratelui sau Sigismund.

Prima solie a lui Stefan cel Mare este primita cu bunavointa si asigurata de bunele intentii ale polonezilor. Ruta urmata era, insa, alta decat cea catre Chilia. Stefan intelege planul lui Ioan Albert si vede cum armata acestuia se indreapta catre Suceava. Trimite o a doua solie si abia cand mesagerii sai sunt arestati intelege planul ascuns al regelui vecin. Grabnic, Stefan cel Mare cere ajutorul turcilor si ardelenilor. La 24 septembrie, polonezii declanseaza asediul Sucevei, dar incercarile lor sunt zadarnice. Cetatea era mult prea bine aparata ca sa poata fi cucerita. Turcii trimit doar 2000 de oameni, in timp ce ardelenii se grabesc prin pasul Oituz cu 12.000 de osteni. Afectati de lipsuri, polonezii ridica asediul si par decisi sa incheie pacea, dar aceasta nu se va mai face decat in conditiile impuse de Stefan. Ioan Albert era nevoit sa se intoarca pe aceeasi ruta secatuita de tactica pamantului parjolit, fara ingaduinta de a jefui vreo asezare de pe teritoriul Moldovei.

Demoralizati, polonezii pornesc pe drumul de intoarcere dar nici de aceasta data nu isi tin promisiunea fata de Stefan cel Mare.

Citeşte aici continuarea!

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 26 octombrie:

1624 – S-a născut Mitropolitul Dosoftei, cărturar, poet şi traducător, ctitor al tiparului, inovator al cultului, promotor al culturii şi literaturii în limba naţională (m. 13 decembrie 1693)

1673 – S-a născut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei (1693; 1710-1711) şi cărturar umanist (d. 1723)

1759 – S-a născut Georges Jacques Danton, unul dintre conducătorii Revoluţiei franceze (m. 5 aprilie 1794)

1850 – S-a născut istoricul Grigore Tocilescu, membru al Academiei Române (m. 18 septembrie 1909)

1890 – A încetat din viaţă scriitorul Carlo Collodi (Carlo Lorenzini), autorul romanului „Pinocchio” (n. 24 noiembrie 1826)

1911 – S-a născut Mahalia Jackson, cântăreaţă americană de gospel (27 ianuarie 1972)

1916 – Brazilia declară război Germaniei (Primul Război mondial)

1916 – S-a născut François Mitterand, preşedintele Franţei timp de două mandate succesive, între anii 1981-1995, fondatorul noului Partid Socialist Francez, în avangarda mişcării pentru o Europă Unită (m. 8 ianuarie 1996)

1922 – Guvernul italian demisionează sub presiunea fasciştilor conduşi de Benito Mussolini

1956 – S-a înfiinţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organizaţie specializată a ONU. România este membru fondator (a intrat în vigoare la 29 iulie 1957)

1957 – A încetat din viaţă poetul, dramaturgul şi romancierul Nikos Kazantzakis, cunoscut pentru scrierile „Zorba Grecul” – 1946 şi „Hristos răstignit a doua oară” – 1951 (n. 18 februarie 1883)

1977 – În plenara C.C. al PCR s-a hotarât adoptarea unui proiect de lege prin care li se interzicea românilor folosirea apelativelor „domnule”, „doamnă”, „domnişoară” în relaţiile de muncă şi li se impunea folosirea exclusivă a cuvintelor „tovarăş”, „tovarăşa” sau „cetăţean”, „cetăţeancă”

1991 – Osemintele Eroului Necunoscut sunt readuse la Bucureşti, în Parcul Libertăţii, unde se amenajează, pe vechiul amplasament, Mormântul Eroului Necunoscut

1999 – Camera Lorzilor a acceptat proiectul de lege care pecetluieşte dispariţia lorzilor ereditari din Parlamentul de la Westminster, unde se află de 8 secole.

2007 – A a murit Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, maestru emerit al sportului; a cucerit de trei ori, în 1966, 1967 şi 1971, titlul de cel mai bun fotbalist al ţării (n. 26 august 1947).

Curiozităţi despre Ştefan cel Mare.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase