Home » Istorie » Misterul încă nedesluşit al Omului cu Mască de Fier. Cine a fost prizonierul încarcerat sub numele ”Eustache Dauger”

Misterul încă nedesluşit al Omului cu Mască de Fier. Cine a fost prizonierul încarcerat sub numele ”Eustache Dauger”

Misterul încă nedesluşit al Omului cu Mască de Fier. Cine a fost prizonierul încarcerat sub numele ”Eustache Dauger”
Publicat: 03.05.2016
Nici până astăzi, enigma nu a fost rezolvată.

În 1669 era încarcerat în închisoarea Bastilla prizonierul Eustache Dauger, cel care avea să fie cunoscut ulterior sub numele de ,,Omul cu Masca de Fier”. În realitate, identitatea lui nu a fost cunoscută niciodată, însă mai mulţi istorici, autori şi filosofi au încercat să elucideze această enigmă, devenită în timp subiectul a numeroase opere literare şi cinematografice. 

Voltaire a fost unul dintre autorii care au prezentat povestea Omului cu Masca de Fier. În 1771, el susţinea, în a doua ediţie a volumului ,,Questions sur l’Encyclopedie”, că prizonierul misterios era, de fapt, fratele bastard al regelui Ludovic al XIV-lea. La sfârşitul anilor 1840, Alexandre Dumas-tatăl menţiona în opera ,,Cei Trei Muschetari” faptul că, în timpul detenţiei, prizonierul a fost forţat să poarte o mască de fier, deşi era fratele geamăn al Regelui-Soare. 

,,Omul cu Masca de Fier” (în limba franceză, ,,L’Homme au Masque de Fer”) a fost apelativul dat prizonierului cunoscut sub numele de Eustache Dauger. Acesta a fost încarcerat începând cu anul 1669 (sau 1670, nu se cunoaşte cu exactitate) în mai multe închisori de pe teritoriul Franţei, printre care şi temuta Bastilia. După aproape 34 de ani de detenţie, la 19 noiembrie 1703, deţinutul, cunoscut, de data aceasta, sub numele de Marchioly, a fost găsit fără suflare. 

Primul document în care se face referire la încarcerarea Omului cu Mască de Fier este o scrisoare trimisă în iulie 1669 de Marchizul de Louvois, unul dintre miniştri lui Ludovic al XIV-lea, comandantului închisorii din Pignerol, Benigne Dauvergne de Saint-Mars. În scrisoare, Louvois îl informează pe Saint-Mars că un prizonier pe nume Eustache Dauger va ajunge la Pignerol peste o lună. 

Primele zvonuri referitoare la identitatea prizonierului (se spunea că era mareşal al Franţei) au apărut încă din august 1669, atunci când a fost încarcerat în închisoarea din Pignerol, oraşul italian Pinerolo de astăzi. În această puşcărie, la fel ca şi în celelalte în care a ajuns Dauger, erau întemniţaţi cei consideraţi a fi o ruşine pentru statul francez.

În scrisorile pe care Saint-Mars i le-a trimis ulterior lui Louvois, era menţionat faptul că Dauger era un deţinut care nu făcea probleme, în comparaţie cu ceilalţi prizonieri, care, deseori, se manifestau foarte violent şi încercau să evadeze. În perioada 1675-1680, Dauger a fost servitorul lui Nicolas Fouquet, marchiz de Belle-Île şi fost ministru de finanţe. Acest lucru nu ar fi fost permis, sub nicio formă, spun unii istorici, dacă cel încarcerat era, într-adevăr, rudă cu regele Franţei. 

Există surse care menţionează faptul că numele real al Omului cu Mască de Fier era, de fapt, Eustache Dauger de Cavoye, unul dintre cei mai controversaţi infractori francezi de la sfârşitul secolului al XVII-lea. Istoricii spun, însă, că această presupunere nu poate fi luată în considerare, deoarece Cavoye a murit în anul 1680. 

Sursa: thevintagenews.com

Vă mai recomandăm şi: 5 dintre cei mai cunoscuţi monarhi incestuoşi din istorie. Cine a fost Carlos al II-lea, supranumit ”Cel Vrăjit” – FOTO

                                            Această rochie regală este una dintre ”cele mai semnificative comori maritime găsite vreodată” – FOTO

                                             După 500 de ani, Biserica Protestantă din Olanda se distanţează de declaraţiile controversate ale lui Martin Luther. ”A jucat un rol urât”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase