Home » Istorie » Misterul omului din Piltdown a fost rezolvat. A fost una dintre cele mai mari farse ştiinţifice care a păcălit zeci de ani cele mai luminate minţi

Misterul omului din Piltdown a fost rezolvat. A fost una dintre cele mai mari farse ştiinţifice care a păcălit zeci de ani cele mai luminate minţi

Publicat: 11.08.2016
Una dintre cele mai mari farse ştiinţifice care a păcălit cele mai luminate minţi din acele timpuri a fost rezolvată.

Noile cercetări ar putea rezolva misterul de acum 100 de ani al responsabilului pentru crearea acestor rămăşiţe false care au devenit cunoscute sub denumirea de omul de Piltdown. Prin analizarea colecţiei de oase fosilizate din zona celor două situri din Piltdown (estul Sussex), din 1912, s-a dezvăluit că un singur individ a fost în spatele acestei farse.

Cercetătorii moderni care au condus cercetările au afirmat că întreaga vină este a lui Charles Dawson, arheologul amator şi cel care a descoperit oasele. Aceştia au afirmat că oasele şi dinţii utilizaţi pentru a crea specimenul provin de la un urangutan şi două schelete umane care aveau origini medievale. Prin modul de operare s-a demonstrat că specimenele sunt aproape identice. 

Scanările efectuate asupra oaselor au demonstrat că acelaşi model dentar a fost utilizat pentru a reconstrui oasele şi pentru a amplasa bucăţile din urangutan pe ele.

”După analizele noastre este clar că aceasta este lucrarea unui singur farsor, Charles Dawson,” a declarat doctor Isabella De Groote, expert în evoluţia umană la Universitatea John Moores din Liverpool.

Rămăşiţele au fost descoperite într-o groapă de mormânt din Piltdown, în 1912, de către Dawson.

Toţi dinţii şi oasele erau pătate cu un maro roşiatic, precum mormântul în care au fost descoperite. Noua specie a fost denumită Eoanthropus dawsonii. Acesta avea mandibula ca a unei maimuţe şi craniul precum al unui om, în momentul descoperirii acesta a fost considerat veriga lipsă din lanţul evoluţiei umane de la maimuţă la om. Deşi unii medici aveau dubii despre aceste rămăşiţe, foarte puţini cercetători au reuşit să le analizeze.

La aproape 50 de ani de la moartea lui Dawson, doi cercetători de la Universitatea Oxford au afirmat că totul a fost o păcăleală.Craniul apaţinea unui om care a trăit acum 50.000 de ani, iar mandibula aparţinea unui urangutan. Dinţii au fost implantaţi şi întregul set a fost vopsit pentru a se potrivi cu nuanţa mormântului în care au fost descoperite. Inculpatul nu a fost niciodată identificat. Printre suspecţi au fost Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes care a trăit în apropierea sitului.  Însă Dawson a rămas principalul suspect.

Profesorul Chris Stringer, expert în evoluţia umană de la Muzeul de Istorie Naturală, unul dintre autorii studiului, a declarat: ,,Am descoperit probe evidente că farseorul a scos molarii pentru a-i modifica, mai apoi i-a înlocuit în mandibulă”.

Testele ADN realizate pe oasele umane nu au furnizat niciun rezultat, dar cercetătorii consideră că rămăşiţele ar putea avea 1.000 de ani vechime.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase