Home » Istorie » Un mozaic UNIC a fost descoperit. ”Aici împăraţii îşi dovedeau puterea”

Un mozaic UNIC a fost descoperit. ”Aici împăraţii îşi dovedeau puterea”

Publicat: 15.08.2016
Arheologii au descoperit un mozaic de 10 metri în care sunt prezentate scene din anticele curse cu trăsura din hipodromul Roman.

Mozaicul datează din secolul IV, acesta a fost descoperit în satul Akaki aflat în suburbia capitalei Nicosia. Mozaicul este unul dintre cele mai mari descoperiri din Cipru şi al şaptelea  din lume. Mozaicul prezintă în detaliu cursele cu trăsurile, fiecare fiind trasă de mai mulţi cai. Experţii consideră că este o reprezentare a diferitelor grupuri care concurau în Roma antică.

,,Hipodromul era foarte important în Roma antică, era locul în care împăraţii apăreau în faţa poporului pentru a-şi dovedi puterea,” a declarat Fryni Hadjichristofi, arheolog în cadrul Departamentului de Antichităţi din Cipru.

Provenit din grecescul hipos (cal) şi dromos (cursă), hipodromul era un stadion în aer liber folosit pentru curse cu trăsuri sau cu cai, aceasta era o activitate grecească obişnuită în timpul elenistic al romanilor şi al Erei Bizantine.

Echipa încă lucrează la descoperirea întregului mozaic, dar zona deja vizibilă măsoară 10 metri lungime şi aproape 4 metri lăţime.

Echipa consideră că podeaua a făcut parte din vila unei persoane înstărite sau a unui nobil care a trăit în Cipru în timpul Imperiului Roman. Pe mozaic sunt reprezentate scene din timpul curselor cu trăsura care erau trase de câte patru cai, în total sunt reprezentate patru curse.  Aproape de fiecare trăsură se află câte o inscripţie, experţii consideră că acela era numele competitorilor şi al cailor. Într-o parte a mozaicului este reprezentat un om pe spatele unui cal şi încă doi care stau în picioare, unul poartă într-o mână un bici, iar celălalt  o carafă cu apă.

,,Este o descoperire extrem de importantă datorită temei şi tehnicii prin care a fost creată,” a declarat directorul Departamentului de Antichităţi, Marina Ieronymidou.  Hipodromul a fost cioplit pe coasta unul deal, materialul scos din pământ a fost utilizat pentru construirea locurilor de pe lateralul structurii.

Forma hipodromului era asemănătoare cu cea a unui U. Un perete jos, numit spin, era construit în mijlocul pistei pentru curse pentru a delimita cursele. Peretele era decorat cu monumente şi sculpturi care erau mereu schimbate pentru a informa spectatorii câte tururi au fost completate în timpul cursei.

În filmul Ben Hur, actorul Charlton Heston s-a întrecut în timpul cursei tras de patru cai în timp ce sute de spectatori îl aplaudau. Cercetătorii afirmă că este cea mai importantă descoperire de pe insulă, deoarece astfel de mozaicuri sunt deseori descoperite de-a lungul coastei . O mică parte din mozaic a fost descoperită de un fermier în 1939, dar săpăturile au început cu 80 de ani mai târziu.

Cipru era o insulă bogată în antichitate, era cunoscut faptul că aici se produce cupru, cherestea şi obiecte din ceramică.

Sursa: Mail Online 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase