Top 10 cele mai puternice femei din istoria omenirii. Au întemeiat noi ere

27 12. 2016, 09:05

1. Elisabeta I (1533-1603)

Una dintre cele mai puternice regine ale Angliei, care nu s-a căsătorit niciodată, fiind supranumită ,,Regina Virgină”. Cu ajutorul inteligenţei sale, Elisabeta I a reuşit să învingă Armada spaniolă şi să conducă cu succes regatul din 1558 până în 1603, perioadă cunoscută ca ,,Era Elisabetană”.  Ca monarh, ultima din dinastia Tudorilor, regina a încurajat schimbările culturale precum renascentismul şi transformarea Angliei într-o ţară protestantă.

2. Împărăteasa Wu Zetian (624-705)

Singura femeie împărăteasă a Chinei ce a trăit în timpul dinastiei Tang. În timpul domniei sale aceasta a extins imperiul chinez, a implementat reforme educaţionale şi a ajutat la prosperitatea economică.

De asemenea, era cunoscută ca protectoare a budismului. Desigur, a avut parte şi de detractorii săi care au acuzat-o de cruzime, în mare parte deoarece şi-a ucis fiica şi fiul din cauza unor intrigi politice.

3. Ecaterina a II-a (1729-1796)

Una dintre cele mai faimoase femei din istorie, născută în Polonia, fiind o prinţesă germană, a reuşit să conducă Rusia prin intermediul unui mariaj care a durat 34 de ani. Aceasta a continuat munca lui Petru I de modernizare a Rusiei. De asemenea, a reuşit să iasă învingătoare în urma a două războaie cu Imperiul Otoman, extinzând Rusia pe trei continente. A realizat reforme legislative şi a încheiat Revolta lui Pugaciov.

4. Hatshepsut (1508 î.Hr.-1458 î.Hr.)

Hatshepsut, fostă regină din timpul Egiptului antic, a fost considerată una dintre cele mai de succes conducătoare ale zonei. Aceasta a realizat planul de construcţie al unor clădiri majore şi a susţinut campanii militare în Nubia, Siria şi Levant.

5. Maria Tereza a Austriei (1717-1780)

Împărăteasă a Imperiului Habsburgic, a domnit timp de 40 de ani şi a controlat o mare parte a Europei, înclusiv Austria, Ungaria, Croaţia, Boemia şi o parte a Italiei. Împărăteasa a avut 16 copii care au devenit regi ai imperiului Roman şi regină a Franţei, regină a zonei Napoli şi Siciliei. Împărăteasa Maria Tereza este cunoscută pentru reformele sale în educaţie, infiinţarea Academiei de Ştiinţă şi Literatură din Bruxeles. 

6. Împărăteasa Cixi (1835-1908)

Împărăteasa mamă şi regentă care a condus China timp de 47 de ani, din 1861 până în 1908. Aceasta a instaurat reforme tehnologice şi militare şi a revizuit corupţia birocratică.

7. Regina Victoria (1819-1901)

Regina Regatului Unit a domnit asupra unui imperiu britanic imens, care se întindea pe şase continente, timp de 63 de ani, fiind a doua cea mai lungă domnie din istoria ţării. Domnia sa a fost definitorie încât perioada a fost supranumită ,,Era Victoriană”. 

În timpul domniei sale, a fost abolit sclavismul din toate coloniile britanice. De asemenea, a realizat reforme asupra condiţiilor de muncă şi a militat pentru schimbări politice, culturale şi militare.

8. Teodora (500-548)

Împărăteasă a imperiului Bizantin şi sfântă a Bisericii Ortodoxe Estice. Căsătorită cu împăratul Iustinian I, era cea mai mare confidentă a împăratului, utilizându-l pentru a-şi atinge scopurile personale. Aceasta a controlat afacerile externe şi a luptat pentru drepturile femeilor, îmbunătăţind procesul divorţului.

9. Margaret Thatcher (1925-2013)

Fostul prim-ministru al Marii Britanii între 1979 şi 1990, prima femeie care a deţinut această poziţie. Supranumită ,,Femeia de fier” de către sovietici, aceasta a reuşit să obţină victoria împotriva Argentinei în 1982, în timpul războiului Malvinelor.

10. Indira Ghandi (1917-1984)

Prima şi singura femeie prim-ministru a Indiei, având patru mandate între anii 1966 şi 1984, când a fost asasinată de către bodyguard-ul său. A fost o figură politică puternică, dar şi controversată câştigând unul dintre războaiele împotriva Pakistanului, prin intermediul căruia a rezultat crearea Bangladeshului. 

Sursa: Big Think

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

92 de fapte în 92 de ani. Viaţa neştiută a Reginei Ana, Principesă de Bourbon-Parma
 
Imaginea cu Regina Elisabeta pe care mulţi nu şi-ar fi închipuit să o vadă la 90 de ani. Cum a fost surprinsă într-un parc din domeniul regal
 
Ce aliment a interzis Regina Marii Britanii în bucătăria regală?
 
Povestea Reginei Maria, repovestită