Maşina de criptare ,,Enigma,” utilizată de germani în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost vândută în România pentru suma de 45.000 de euro – FOTO

13 07. 2017, 09:00

În 1932, maşinăria de criptare a mesajelor Enigma 1 a fost înmânată Armatei Germane. Celebra Enigma putea genera aproximativ 158,9 trilioane de configuraţii şi a jucat un rol important în timpul deflagraţiei ce a dus la pierderea a peste 72 de vieţi omeneşti. 

Printre primii proprietari ai rotorului au fost ofiţerii olandezi Theo A. van Hengel (1875-1939) şi R.P.C. Spengler (1875-1955) 

În cadrul ,,Licitaţiei de Arme de Colecţie şi Militaria,” preţul de pornire pentru Enigma a fost 9.000 de euro, dar ofertele nu au întârziat să apară. ,,Colecţionarul a cumpărat maşinăria cu 100 de euro dintr-un târg de vechituri. Fostul proprietar era un profesor în criptografie şi ştia forte bine ce cumpără,” a declarat Cristian Gavrilă, din cadrul Artmark, pentru Reuters.

Credit: Artmark

Până în 1944, România a fost un aliat al Germaniei naziste, istoricii sugerând că ţara noastră ar putea ascunde şi alte maşinării criptografice nedescoperite încă. 

Enigma era utilizată pentru decodarea mesajelor trimise din diferite zone în care se afla armata nazistă. Matematicianul britanic Alan Turing şi echipa sa au reuşit să spargă acest cod. Unii istorici sugerând că, prin munca lor, războiul a fost scurtat cu doi ani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

5 dintre primele computere care au făcut istorie – FOTO
 
Cercetătorii au reuşit să restaureze primele melodii generate, acum 65 de ani, un computer istoric
 
Singurul manuscris păstrat de la geniul matematician care a descifrat codul Enigma, folosit de nazişti în Al Doilea Război Mondial, a fost vândut
 
Noile teste exploreaza inteligenta robotilor