Home » Istorie » Cercetătorii au dezlegat un mister în legătură cu un faraon enigmatic care suferea de o boală rară. Este un caz unic

Cercetătorii au dezlegat un mister în legătură cu un faraon enigmatic care suferea de o boală rară. Este un caz unic

Cercetătorii au dezlegat un mister în legătură cu un faraon enigmatic care suferea de o boală rară. Este un caz unic
Publicat: 13.08.2017
Conform cercetătorilor elveţieni de la Institute of Evolutionary Medicine de la Universitatea din Zurich, rămăşiţele lui Sa-Nakht, un faraon care trăia în jurul anului 2700 î.e.n., indică existenţa unui dintre cele mai vechi cazuri de acromegalie, boală hormonală provocată de secreţia necontrolată a hormonului de creştere somatotrop.

Michael E. Habicht, împreună cu colegii săi, au reanalizat rămăşiţele presupusului faraon Sa-Nakht şi au găsit o creştere exagerată, semn care indică acromegalia. Deşi astăzi acesta nu ar fi mult mai înalt decât înălţimea medie de astăzi (avea aproximativ 1,90 metri), era mult mai înalt faţă de contemporanii săi (media era de 1,60 m), scrie Atlas Obscura.

De asemenea, deşi faraonii erau mai înalţi datorită accesului la hrană de calitate şi la o viaţă în general bună, acest individ era cu circa 12 centimetri mai înalt decât cel mai înalt faraon cunoscut, Ramses al II-lea.

Nu se mai cunoaşte niciun caz asemănător, dar există un semn de întrebare cu privire la provenienţa rămăşiţelor, descoperite într-un mormânt în anul 1901. Şi astăzi, egiptologii ştiu foarte puţine despre Sa-Nakht, astfel, nu pot spune cu precizie dacă aceste oase sunt într-adevăr ale lui.

În Egiptul antic, oamenii foarte înalţi nu par să fi avut vreun anumit avantaj sau dezavantaj social, spre deosebire de pitici care erau văzuţi foarte bine în societatea egipteană.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai mare faraon al Egiptului Antic

Testele ADN asupra mumiilor egiptene scot la iveală originea surprinzătoare a egiptenilor antici

Egipt – Invincibilul, piramidele si Valea Regilor

Răspunsurile la MARILE întrebări legate de Egiptul antic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase