Home » Istorie » Cel mai eficient contraceptiv a fost o plantă pe care romanii au utilizat-o până a dispărut

Cel mai eficient contraceptiv a fost o plantă pe care romanii au utilizat-o până a dispărut

Publicat: 22.09.2017
Romanii ce au trăit în timpuri străvechi au ajutat la dezvoltarea multor lucruri din prezent. Însă un singur lucru nu l-au lăsat moştenire oamenilor din prezent, cel mai eficient contraceptiv din lume.

Romanii utilizau silphium pentru a preveni sarcina. Au utilizat-o atât de des încât planta a dispărut înainte de căderea Imperiului Roman, relatează ATI

În trecut, silphium creştea sub forma unei plante sălbatice prin întregul oraş greces Cyrene, Libya din prezent. Planta a fost utilizată şi pentru tratarea diferitelor dureri. Răşina din tulpină era folosită pentru tratarea greţurilor, a febrei şi a frisoanelor. 

De asemenea, era utilizată şi sub forma unui contraceptiv extrem de eficient. Istoricul american John Riddle declară că ”arhivele medicale şi cele anecdotice sugerează utilizarea silphiumului sub forma contraceptivului.”

Planta era utilizată şi cu scop abortiv, dar şi ca măsura de prevenire. O singură doză din răşina plantei inducea menstruaţie, astfel femeia devenea pentru o perioadă de timp infertilă. Dacă femeia era deja însărcinată, răşina provoca menstruaţia care ducea la avort. 

În scurt timp, planta a devenit extrem de importantă. Astfel că  a fost adăugată şi pe monedele din Cyrenian. Însă, din cauza creşterii popularităţii, planta a început să fie din ce în ce mai rară. 

Sursa: Wikimedia Commons

Ultima tulpină de silphium ar fi fost culeasă şi oferită împăratului Nero. Conform lui Plinius cel Bătrân, Nero a consumat-o imediat, neştiind probabil scopul pentru care era utilizată.  În prezent, există o variantă a plantei, însă nu a fost analizată cu privire la efectele sale contraceptive.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase