Prima pagină Istorie

De la 30 de minute la 24 de zile: cele mai scurte războaie din istorie

Oana Bujor 04.07.2018 | ● Vizualizări: 4612
Sursa: Wikimedia Commons     + zoom
Galerie foto (1)

Deşi multe războaie din istoria umanităţii au durat ani de zile, altele s-au încheiat la scurt timp. Însă chiar şi aşa efectele celor mai scurte războaie se resimt şi astăzi în politicile şi aşezarea geografică.

De la războaie care au durat două săptămâni până la cele care au fost câştigate sau pierdute în jumătate de oră, War History Online prezintă o listă cu cele mai scurte conflicte din istoria militară. 

Războiul dintre Marea Britanie şi Zanzibar (38 de minute)

Războiul care a izbucnit la data de 27 august 1896, la orele 09:02 dimineaţa, între Marea Britanie şi micul stat african Zanzibar este considerat si astăzi drept cel mai scurt conflict din istorie, el durând nici mai mult nici mai puţin decât 38 de minute. A fost suficient însă pentru ca trupele britanice să producă aproximativ 500 de victime în rândul oponenţilor săi.

Războiul a început oficial la ora 09:02 dimineaţa, cu un puternic bombardament asupra palatului regal, încheindu-se 38 de minute mai târziu, la 09:40, odată cu capitularea lui Khalid bin Barghas. În altercaţie, circa 500 de susţinători ai sultanului au fost răniţi sau ucişi, în timp ce, dintre soldaţii britanici, doar unul a fost rănit uşor.
 
Războiul de şase zile 
 
Deşi este al doilea cel mai scurt război din istorie, efectele sale au fost resimţite pe termen lung. De fapt victoria decisivă a Israelului,  care a dus la încetarea conflictului, se află încă la baza politicilor din zonă. În vara anului 1967, după nenumărate tensiuni regionale, Egiptul a început să mărşăluiască către graniţa Israelului. Ca răspuns, trupele israeliene au început ofensiva, pe 5 iunie. Naţiunile Unite au încercat să oprească conflictul imediat însă pe 10 iunie isrealienii reuşeau să captureze Fâşia Gaza,  Cisiordania, Ierusalimul de est şi Înălţimile Golan. Victoria a fost decisivă, în timp ce israelienii au pierdut aproximativ 100 de oameni, pentru arabi pierderile au ajuns la 20.000 de oameni. 
 
Războiul Indo-Pakistanez din 1971 (13 zile)
 
Cu o durată de doar 13 zile, Războiul Indo-Pakistanez din 1971 a început pe 3 decembrie şi s-a încheiat pe 16 decembrie, după capturarea capitalei Bangladeshului, Dacca. Conflictul are o legătură cu Războiul de Eliberare a Bangladeshului şi a început prin atacurile aeriene împotriva bazelor aeriene din India. 
 
La scurt timp după alegerile din 1970, forţele pakistaneze au fost înfrânte. Peste opt milioane de civili au emigrat în India pentru a căuta refugiu în timpul conflictului, în timp ce alţi 300.000 au murit doar în Bangladesh. 
 
Războiul dintre Serbia şi Bulgaria (14 zile)
 
Al patrulea cel mai scurt război din istorie a izbucnit pe 14 noiembrie 1885. La bază s-au aflat divergenţele dintre Serbia şi Bulgaria. Conflictul a durat 14 zile şi s-a încheiat pe 28 noiembrie, cu o victorie decisivă a Bulgariei. Bulgarii au pierdut 550 de oameni, în timp ce sârbii au pierdut între 700-800 de oameni. 
 
Înfrângerea clară a Serbiei a dus la accelerarea ostilităţilor din partea Austro-Ungariei. Ambasadorul Vienei la Belgrad s-a întâlnit cu ofiţerul militar bulgar şi a cerut încetarea imediată a activităţilor. Pentru a nu se declanşa un nou conflict cu Austro-Ungaria, la scurt timp a fost semnat un tratat. În urma conflictului, Europa trebuia să recunoască unificarea Bulgariei. 
 
Războiul dintre Georgia şi Armenia (24 de zile)
 
Conflictul a durat 24 de zile, dar în această perioadă au murit sute de soldaţi. Cele două ţări au intrat în conflict pentru a controla provinciile Lori, Borchali şi Javakheti. Pentru o perioadă de timp, provinciile s-au aflat sub ocupaţie otomană. A început pe 7 decembrie 1918 şi s-a încheiat pe 31 decembrie 1918. În urma semnării unui tratat, provinciile au trecut sub controlul ambelor guverne, atât cel al Georgiei, cât şi cel al Armeniei.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Tag-uri: razboi | scurt | istorie | politica | efecte