Vestigiile unui oraş care datează de aproape 5 milenii au fost descoperite în nordul Irakului şi umple un gol important în istoria Mesopotamiei

20 05. 2018, 19:00

Vara trecută, arheologii germani au descoperit 92 de tăbliţe de lut cu scris cuneiform ascunse într-un vas găsit în ruinele unui palat, relatează Live Science.

Mai recent, filologul Betina Faist de la Universitatea Heidelberg din Germania a descifrat textele de pe tăbliţe, găsind numele oraşului: Mardaman.

Ruinele oraşului se află lângă oraşul modern Bassetki şi sugerează că oraşul a fost fondat în anul 2800 î.e.n. şi şi-a atins maximul de dezvoltare în perioada 1900 – 1700 î.e.n., conform precizărilor lui Peter Pfälzner, profesor de arheologie la Universitatea Tübingen, care conduce campania de excavări de la situl arheologic.

Oraşul a continuat să fie înfloritor în perioada neo-asiriană, care a durat din 911 până în 612 î.e.n.

Tăbliţele datează din jurul anului 1250 î.e.n., o perioadă în care oraşul făcea parte din Imperiul Asirian şi era condus de guvernatorul asirian Assur-nasir. Tăbliţele cu inscripţii cuneiforme prezintă activităţile guvernatorului.

Au existat şi situaţii în care oraşul a fost un regat independent, conform altor texte găsite în alte situri arheologice.

Palatul unde au fost găsite tăbliţele a fost distrus în jurul anului 1200 î.e.n., dar oraşul a continuat să existe. De fapt, în lunga sa istorie, Mardaman a fost atacat şi distrus parţial pentru a fi ulterior reconstruit.

Vasul de lut care conţinea tăbliţele a fost realizat dintr-un strat gros de argilă, sugerând că locuitorii oraşului au dorit să păstreze inscripţiile. „Textele au fost ascunse în acest mod la scurt timp înainte de distrugerea clădirii”, a precizat Pfälzner.

Excavările vor continua, iar conform arheologului, oraşul antic nu a suferit distrugerile pe care le-au suferit alte locuri similare din Orientul Mijlociu ca urmare a războiului şi a expansiunii organizaţiilor teroriste.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un atelier de bijuterii vechi de 4.000 de ani, găsit pe o insulă în Golful Persic, scoate la iveală o surpriză

Dovada care confirmă faptul că babilonienii aveau cunoştinţe de geometrie cu mult înaintea europenilor – FOTO+VIDEO

Să fie acest obiect de acum 4.000 de ani cel mai vechi fidget spinner din lume?

Descoperire istorică în nordul Irakului: are o vechime de 5.000 de ani şi a fost parte a primului imperiu din istorie