Motivul ciudat ce stătea la baza asasinărilor împăraţilor din Roma antică

10 08. 2018, 19:00

Atunci când ploile erau rare, trupele militare romane ce depindeau de culturile crescute de fermierii locali erau înfometate. „Acest lucru îi împingea la limită şi de aici începeau răscoalele”, a declarat autorul studiului Cornelius Christian, profesor de economie din cadrul Universităţii Brock din Ontario, Canada. 

„Astfel, răzvrătirea ducea la prăbuşirea susţinerii împăratului, fiind astfel mai susceptibil asasinării”, a declarat Christian. Conform Fox News, Christian a realizat descoperirea prin intermediul datelor climatice dintr-un studiu din 2011. În cadrul acelui studiu, cercetătorii au analizat mii de inele de arbori fosilizate, prelevate din Franţa şi Germania, şi au calculat cât de mult a plouat în fiecare primăvară din ultimii 2.500 de ani. În această regiune se afla şi frontiera romană, unde trupele militare staţionau. 

Apoi Christian a căutat date privind revoltele militare şi asasinările împăraţilor din Roma antică. „Este doar o chestiune de îmbinare a diferitelor informaţii”, a afirmat Christian. 

De exemplu, împăratul Vitellius a fost asasinat în 69 d.Hr., un an cu precipitaţii extrem de scăzute în zona frontierei romane, unde erau staţionate trupele. „Vitellius a fost un împărat aclamat de către trupele sale. Din nefericire, lipsa ploilor a dus la o revoltă a trupelor sale şi în cele din urmă la asasinarea sa în Roma”, a declarat Christian. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Moştenirea lăsată de Wilhelm al II-lea, ultimul kaiser al Germaniei. Rolul său crucial în izbucnirea Primului Război Mondial şi vizita în România
 
Descoperire rară în Egipt: un bust al împăratului roman Marcus Aurelius
 
FOTO. O adevărată capodoperă veche de 300 de ani a fost descoperită în China
 
Otrăviri şi lupte pentru putere: arheologii au scos la iveală scene demne de ”Urzeala Tronurilor” din inscripţii antice mongole