Home » Istorie » Zeci de pisici mumificate au fost descoperite într-un mormânt egiptean vechi de 2.500 de ani

Zeci de pisici mumificate au fost descoperite într-un mormânt egiptean vechi de 2.500 de ani

Publicat: 13.11.2018
Într-o necropolă egipteană, veche de mii de ani au fost descoperite zeci de pisici mumificate alături de o colecţie rară de scarabei.

În timp ce investigau complexul de morminte, arheologii au descoperit uşa sigilată a unui mausoleu, fapt ce sugerează că locul a rămas neatins timp de milenii. Conform Science Alert, mormintele ce conţineau o serie de sarcofage au fost descoperite la marginea complexului străvechi al piramidei regelui Userkaf din Saqqara.

Aici au fost găsite şapte morminte, patru dintre ele provenind din perioada Vechiului Regat (2.606 î.Hr-2.181 î.Hr). Cel mai important dintre acestea provine din perioada celei de-a V-a Dinastii Egiptene şi ar fi aparţinut lui Khufu-Imhat, ce a fost supraveghetorul construcţiei palatului regal, după cum afirmă Ministerul Antichităţilor din Egipt.

Sursa-Ministerul Antichitatilor, Egipt

Celelalte trei morminte au fost utilizate mai târziu, în Perioada Târzie ce a avut loc între 664 î.Hr şi 332 î.Hr. pentru păstrarea pisicilor mumificate. Aici au fost descoperite zeci de pisici şi statui ce înfăţişau felinele, dar şi o statuie din bronz ce avea capul unei feline zeităţi numită Bastet.

Pisicile mumificate şi alte animale nu sunt atât de neobişnuite în astfel de sit-uri arheologice, până în prezent se estimează că ar fi fost descoperite 70 de milioane de animale mumificate, majoritatea fiind considerate sacre. Însă descoperirea mormintelor în Saqqara, considerată, în trecut capitala Memphis-ului  reprezintă o raritate. „Scarabeii mumificaţi sunt o descoperire unică. Este ceva cu totul rar”, a declarat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor. 

Sursa-Ministerul Antichitatilor, Egipt

Aceştia sunt primii scarabei mumificaţi descoperiţi în necropolele din Memphis, afirmă Ministerul Antichităţilor. Din cadrul sit-ului au mai fost recuperate sarcofage sub forma şerpilor şi a crocodililor, precum şi sute de amulete  dedicate diferitelor zeităţi. Pe o uşă falsă au fost descoperite numele a două femei nescunoscute: Subek Sekt şi Mafy.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Reanalizarea unei mumii egiptene veche de 1.500 de ani scoate la iveală un lucru uimitor

Aceasta poate fi descoperirea anului în Egipt: mumii şi comori în stare aproape perfectă de conservare găsite în morminte vechi de 3.500 de ani

Mumie veche de 3.000 de ani descoperită într-un mormânt din Egipt

Un mister a două mumii egiptene care a contrariat cercetătorii mai bine de un secol a fost în sfârşit rezolvat cu ajutorul unui studiu genetic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase