Home » Istorie » Un mister a două mumii egiptene care a contrariat cercetătorii mai bine de un secol a fost în sfârşit rezolvat cu ajutorul unui studiu genetic

Un mister a două mumii egiptene care a contrariat cercetătorii mai bine de un secol a fost în sfârşit rezolvat cu ajutorul unui studiu genetic

Publicat: 19.01.2018
O pereche de două mumii antice egiptene, descoperite acum mai bine de un secol şi cunoscute sub denumirea de „cei doi fraţi”, reprezintă într-adevăr doi fraţi, conform unui nou studiu asupra ADN-ului.

Aceştia sunt fraţi pe jumătate, având aceeaşi mamă şi taţi diferiţi, după cum afirmă cercetătorii de la Universitatea Manchester din Anglia, care au efectuat acest studiu.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat două tipuri de ADN prelevate din dinţii mumiilor, scrie Science News.

Printre altele, descoperirea subliniază importanţa pe care o punea egiptenii antici pe linia de descendenţă maternă.

Mormintele datează din perioada celei de a XII-a Dinastii, între 1985 şi 1773 î.e.n. Inscripţiile de pe cavou menţionează o femeie numită Khnum-Aa, ca fiind mama celor doi. Ambele mumii sunt descrise ca fiind fiii unui guvernator local nenumit, dar nu a fost clar până acum dacă aceste inscripţii desemnează sau nu acelaşi bărbat.

Alte trăsături, precum forma oaselor, au dus la suspiciunea că ar fi într-adevăr vorba de taţi diferiţi sau chiar că între cei doi nu exista niciun grad de rudenie. În 2014 a mai fost efectuat un studiu genetic care a adăugat greutate afirmaţiei că cele două mumii nu au fost rude; dar ADN-ul prelevat atunci provenea din ficat şi intestine, care sunt susceptibile de contaminare.

Khnum-Nakht a murit primul, la vârsta de 40 de ani, iar după câteva luni a murit şi Nakht-Ankh, fratele acestuia, la vârsta de 60 de ani. Cauzele morţii au rămas neelucidate.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Reanalizarea unei mumii egiptene veche de 1.500 de ani scoate la iveală un lucru uimitor

Testele ADN asupra mumiilor egiptene scot la iveală originea surprinzătoare a egiptenilor antici

Aceasta poate fi descoperirea anului în Egipt: mumii şi comori în stare aproape perfectă de conservare găsite în morminte vechi de 3.500 de ani

Mumie veche de 3.000 de ani descoperită într-un mormânt din Egipt

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase