Home » Istorie » O nouă descoperire arheologică în centrul Clujului. A fost demolată de austro-ungari

O nouă descoperire arheologică în centrul Clujului. A fost demolată de austro-ungari

Publicat: 17.10.2019
Săpăturile arheologice efectuate pe strada Regele Ferdinand din centrul municipiului Cluj-Napoca au scos la iveală o nouă porţiune a porţii principale de la intrarea în oraş, datând de la începutul secolului XV şi demolată în anii 1872-1873 de către autorităţile Imperiului Austro-Ungar.

„Cercetările arheologice continuă pe Regele Ferdinand. Până la sfârşitul săptămânii vor fi finalizate, fără să întârzie calendarul lucrărilor de modernizare a străzii. Conform graficului stabilit, carosabilul va fi finalizat până la data de 1 decembrie, urmând ca lucrarile să continue cu amenajarea trotuarelor”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 

Descoperirile vin după ce, luna trecută, arheologii din Cluj au scos la lumină, în cadrul lucrărilor de reabilitare a străzii, o poartă de intrare a oraşului medieval

Credit foto: Facebook Ovidiu Cimpean

„Descoperirile vin după ce arheologii din Cluj au scos la lumină, luna trecută, în cadrul lucrărilor de reabilitare a străzii, o poartă de intrare a oraşului medieval. Este vorba despre prima poartă de intrare descoperită până acum”, declara în septembrie, pentru agenţia de presă Mediafax, arheologul Sorin Cociş din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Arte Cluj.

Credit foto: Facebook Ovidiu Cimpean

Construită din piatră, în 1404, poarta a fost dărâmată în 1873, odată cu dezvoltarea oraşului. Zidul din piatră va fi conservat.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase