Home » Istorie » Mumia care vorbeşte. Cum sună vocea unei persoane care a trăit acum 3.000 de ani – VIDEO

Mumia care vorbeşte. Cum sună vocea unei persoane care a trăit acum 3.000 de ani – VIDEO

Mumia care vorbeşte. Cum sună vocea unei persoane care a trăit acum 3.000 de ani – VIDEO
Publicat: 28.01.2020
Sunetul produs pe baza reconstituirii căilor respiratorii ale unei mumii egiptene de acum 3.000 de ani se aude într-un scurt clip audio publicat de platforma online Science.

Pare doar un scâncet sau sunetul pe care l-ar scoate un animal ciudat, dar mostra sonoră publicată de cei de la Science redă vocea unei persoane care a trăit în Egipt, în urmă cu 3.000 de ani.

Studiul este semnat de D. M. Howard, de la departamentul de inginerie electronică al Universităţii din Londra, şi de profesorii de la departamentul de arheologie al Universităţii din York, J. Schofield, J. Fletcher şi S. A. Buckley, ca şi de K. Baxter, din partea galeriilor şi muzeelor din Leeds, şi de G. R. Iball, din partea departamentului de fizică medicală al Şcolii de Medicină din Leeds, potrivit Mediafax.

Cercetările au pornit de la tomografiile realizate pe o mumie botezată Nesyamun.

În acest mod, savanţii au putut să creeze un model 3D al aparatului respirator al persoanei din Egiptul antic pe baza căruia au fost refăcut laringele, care determină sunetul unic al vocii fiecărei persoane.

Cercetătorii au putut să tipărească 3D modelul şi să îl conecteze la un laringe electronic, pentru a obţine vocea artificială.

Pe baza inscripţiilor găsite pe sarcofagul lui Nesyamun s-a stabilit că era vorba despre un preot şi scrib care este foarte probabil să fi cântat şi să fi vorbit în cadrul ceremoniilor la care participa.

Între inscripţiile descifrate se numără şi dorinţa sa de a ”vedea şi de a vorbi cu zeii la fel cum a făcut şi în timpul vieţii sale robotitoare”. Acum vorbeşte din nou oamenilor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase