Home » Istorie » Excavația unei nave a Companiei Indiilor de Est a scos la iveală o mulțime de artefacte

Excavația unei nave a Companiei Indiilor de Est a scos la iveală o mulțime de artefacte

Autor: Adrian Popovici 07.19.2020
Excavația unei nave a Companiei Indiilor de Est a scos la iveală o mulțime de artefacte
Credit foto: Historic England

Nava, botezată Rooswijk, s-a scufundat în anul 1740, din cauza unui banc de nisip.

GALERIE FOTO cu artefactele descoperite

Nisipurile Goodwin sa află la aproximativ zece kilometri de coasta Kentului și de-a lungul timpului a dus la scufundarea a peste 2.000 de nave. printre acestea se numără și Rooswijk. Această navă aparținea Companiei Olandeze a Indiilor de Est și s-a scufundat în anul 1740, notează The History Blog.

Epava navei Rooswijk a fost descoperită în 2000 și se află într-o situație complicată din punct de vedere legal. Aceasta este proprietatea statului olandez, dar se află în apele teritoriale ale Regatului Unit. Din această cauză, autoritățile britanice au decis, în 2007, includerea acesteia pe o listă de patrimoniu.

O misiune de recuperare a artefactelor

Un studiu din 2016 a stabilit faptul că epava se afla în pericol din cauza factorilor de mediu, dar și din cauza scufundatorilor neautorizați. Din această cauză, guvernele celor două țări au decis să finanțeze un proiect comun prin care artefactele să fie recuperate.

Lucrările au început în 2017, accentul fiind pus pe înregistrarea tuturor și recuperarea materialelor selectate pentru conservare. De asemenea, acest sit arheologic le-a oferit oamenilor de știință șansa de a înțelege mai bine condițiile de pe navele Companiei.

Arheologii au reușit să recupereze 23 dintre cele 24 de tunuri de la bordul navei, ghiulele, obiecte personale și monede din argint, în special reali mexicani, singura monedă „tolerată” la bordul navelor Companiei. Totuși, au fost identificate și alte tipuri de monede, ceea ce sugerează faptul că marinarii de la bordul erau parte a unei rețele de comerț ilegale.

Citește și:

O epavă din secolul XVI ar putea fi o navă faimoasă

Epava unei corăbii de acum 200 de ani a fost găsită. „Reciful de coșmar” care a scufundat-o

O nouă epavă descoperită în Suedia ar putea fi ”sora geamănă” a unui vas faimos scufundat în timpul primului voiaj

Arheologii din Africa de Sud au descoperit epava unei nave olandeze