De ce a folosit SUA o a doua bombă atomică împotriva Japoniei?

02 08. 2020, 09:00

În data de 9 august 1945, SUA a aruncat asupra orașului Nagasaki o a doua bombă atomică.

GALERIE FOTO

Armele nucleare au reprezentat o parte importantă a celui de Al Doilea Război Mondial, forțele combatante investind o cantitate mare de resurse pentru a obține un astfel de armament.

Statele Unite au reușit să obțină primele această armă și au decis să o folosească împotriva ultimului inamic rămas: Japonia. În 6 august 1945, a fost lansată prima bombă nucleară asupra orașului Hiroshima și trei zile mai târziu asupra orașului Nagasaki. Chiar și în prezent istoricii se întreabă dacă cel de-al doilea atac a fost necesar, notează History.

Nagasaki nu a fost ținta inițială

Un ordin semnat de către Harry S. Truman autoriza membrii Proiectului Manhattan să construiască bombe atomice pentru atacarea mai multor orașe japoneze: Kokura, în prezent Kitakyushu, Niigata și Nagasaki, de îndată ce vremea ar fi permis asta.

În data de 9 august, avionul Bockscar a decolat de pe insula Tinian din Pacificul de Vest, având la bord bomba „Fat Man” și destinația Kokura, acolo aflându-se un depozit de armament. Din cauza condițiilor meteo, avionul s-a îndreptat către Nagasaki, ținta secundă.

Fat Man era o bombă pe bază de plutoniu și a fost detonată la ora locală 11:02. Ca urmare a exploziei acesteia au murit 40.000 de oameni instantaneu și aproximativ o treime din oraș a fost distrusă.

„Această a doua demonstrație a puterii bombei atomice a aruncat Tokyo în panică, pentru că dimineața următoare a adus primele semne că Imperiul Japonez era gata să se predea”, nota Truman în memoriile sale.

După doar patru zile de la cea de-al doilea atac nuclear, împăratul Hirohito a anunțat predarea necondiționată a Japoniei și sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.

De ce a avut loc atacul asupra orașului Nagasaki?

Justificarea administrației Truman a fost aceea că astfel urmau să pună capăt războiului din Pacific, evitând astfel o invazie americană în japonia și salvând viețile soldaților americani.

Henry L. Stimson, secretar al Apărării, nota într-un articol din 1947 că în 1945 Japonia nu dăduse semne că ar fi vrut să se predea necondiționat. Din această cauză au fost făcut chiar și planurile unei invazii a arhipelagului nipon în luna noiembrie a anului 1945.

Uniunea Sovietică, noul dușman

Mulți istorici și experți militari au declarat în multe rânduri faptul că folosire armelor atomice a reprezentat un exces de forță din partea SUA, Japonia făcând unele eforturi, prin intermediul URSS, de a începe negocierile de pace.

Generalul Curtis LeMay din cadrul Forțelor Aeriene a declarat reporterilor în 1945 că „bomba atomică nu a avut deloc legătură cu încheierea războiului”.

În cartea The Decision to Use the Atomic Bomb, istoricul Gar Alperovitz argumentează faptul că folosirea celei de a doua bombe atomice a reprezentat un act care să atragă atenția Uniuni Sovietice. Mai exact, scopul administrației Truman era acela de a pune SUA într-o poziție de putere în posibilitatea unui nou conflict.

O a treia teorie se dovedește a fi extrem de cinică și subliniază faptul că știința este un instrument și că depinde de ci care o folosesc dacă aceasta este „bună” sau „rea”. Amiralul William “Bull” Halsey susținea în 1946 că cercetătorii din cadrul Proiectului Manhattan au vrut să-și testeze dispozitivele.

Citește și:

Efectele pe termen lung ale atacului atomic de la Hiroshima şi Nagasaki

Imagini declasificate prezintă ultimele pregătiri din SUA înaintea atacurilor nucleare din Hiroshima şi Nagasaki – Galerie Foto

Ce trebuie să faci ca să supravieţuieşti unui război nuclear?

Care sunt adevăratele pericole din spatele unui război nuclear?