Urme de pași umani, vechi de 120.000 de ani, au fost descoperite în Arabia Saudită

23 09. 2020, 19:00

În urmă cu aproape 120.000 de ani, în locul cunoscut în ziua de azi drept nordul Arabiei Saudite, un grup mic de Homo sapiens s-a oprit să bea apă lângă un lac frecventat de cămile, bizoni și elefanți mai mari decât orice altă specie din zilele noastre.

GALERIE FOTO

Oamenii ar fi vânat mamiferele uriașe însă nu au poposit pentru mult timp, folosind sursa de apă doar ca un loc de odihnă în timpul unei călătorii lungi.

Această scenă detaliată a fost reconstruită de oamenii de știință într-un nou studiu publicat în Science Advances, în urma descoperirii urmelor de pași umani și de animale în deșertul Nefud care dezvăluie mai multe despre rutele alese de strămoșii noștri în timp ce se răspândeau în afara Africii.

Deșerturile care dominau interiorul Peninsulei Arabice se transformau uneori în pajiști extinse

În ziua de azi, Peninsula Arabică este caracterizată de deșerturi vaste și aride care ar fi fost de nelocuit pentru oamenii timpurii și animalele vânate de aceștia.

Totuși, cercetările din ultimii 10 ani arată că asta nu era întotdeauna adevărat. Datorită climatului natural variat, regiunea avea condiții mult mai umede și o vegetație mult mai bogată în perioada cunoscută drept perioadă interglaciară.

„În anumite momente din trecut, deșerturile care dominau interiorul peninsulei se transformau în pajiști extinse cu lacuri și râuri permanente”, a explicat Richard Clark-Wilson, unul dintre autorii studiului.

O șansă de a vedea în trecut

Mathew Stewart, de la Max Planck Institute for Chemical Ecology, a declarat că urmele de pași umani au fost descoperite în 2017 în urma eroziunii sedimentelor superioare de la un lac antic poreclit „Alathar”, însemnând „urma” în arabă, potrivit Science Alert.

„Urmele de pași sunt o formă unică de fosile pentru că oferă oportunitatea de a vedea în trecut, de obicei reprezentând câteva ore sau zile, o șansă de care nu avem parte în cazul altor fosile”, a mai spus Stewart.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum arată, de fapt, una din primele amprente lăsate de oameni acum peste 10.000 de ani

O fosilă de 11 milioane de ani oferă indicii despre modul în care strămoşii noştri au adoptat mersul biped

Fosilele unor creaturi gigantice care au trăit pe Terra prezintă modul tragic în care acestea au murit

Urme umane, vechi de 5,7 milioane de ani, descoperite recent în insula Creta, pot rescrie teoriile cu privire la evoluţia omului