Home » Istorie » Top 10 cei mai răi împărați romani

Top 10 cei mai răi împărați romani

Publicat: 20.12.2020

Domniile acestor împărați au contribuit la crizele și decăderea Imperiului Roman.

Imperiul Roman a cunoscut o istorie lungă și extrem de agitată și a asistat la un număr mare de schimbări sociale, economice și financiare în timpul dezvoltării sale. Republica Romană a supraviețuit mai mult de 500 de ani înainte ca Imperiul Roman să înceapă când Augustus Caesar a devenit primul împărat roman în 27 înaintea erei noastre.

Imperiul Roman a avut un impact durabil asupra artei, teatrului, limbii și religiei din întreaga Europă, întrucât acoperea o zonă politică și geografică atât de vastă. Cu toate acestea, la conducerea sa, au ajuns și unii dintre cei mai nepregătiți indivizi, care au pus Imperiul în fața unor crize care i-au adus în cele din urmă și sfârșitul. Ancient History a creat o listă cu zece astfel de împărați.

10. Tiberiu

El a fost al doilea împărat roman și a fost un conducător autocratic. În ciuda unui început promițător, când a părut a fi înțelept și decisiv, adevăratul său caracter a devenit în curând evident. El a provocat teroare și represiune poporului Romei și a ordonat moarte principalului său rival, Postumus.

Atitudinea lui neplăcută și stilul său de viață fastuos i-au adus în curând mulți dușmani. El și-a îndemnat supușii din Roma să se închine statuilor sale în timp ce își petrecea cea mai mare parte a timpului trăind un stil de viață extravagant pe o insulă departe de capitală. Palatele sale erau pline de imagini și picturi inadecvate, a abuzat de copii mici și a torturat pe oricine nu era de acord cu el. El nu și-a asumat responsabilitățile unui împărat și rareori și-a vizitat țara natală. Brutalitatea sa era deosebit de evidentă la sfârșitul domniei sale.

9. Caracalla

Caracalla s-a născut pe teritoriul actual al Franței la 4 aprilie 188 era noastră, fiind fiul lui Septimius Severus și a condus din 211 până în 217 împreună cu fratele său mai mic Geta. După moartea tatălui lor, frații nu au fost de acord cu multe aspecte legate de moștenirea lor comună. Caracalla i-a executat pe susținătorii fratelui său, iar efigiile și picturile lui Geta au fost vandalizate, arse sau distruse.

Domnia sa este renumită pentru Edictul care a declarat că tuturor bărbaților și femeilor libere din Imperiul Roman li se va acorda cetățenia romană și drepturi egale, precum romanii. De asemenea, a redirecționat sume uriașe de bani publici către militari și a majorat solda soldaților pentru a le câștiga sprijinul. În ciuda acestui fapt, Caracalla a rămas nepopular datorită naturii sale răzbunătoare și sadice. El a inițiat o serie de atacuri brutale asupra partilor din est și a distrus toate imaginile publice ale împăraților care îl precedaseră. Și-a asasinat fratele și a condus Roma într-un război civil. În cele din urmă, el a fost asasinat de un soldat numit Justin Martialis.

8. Septimius Severus

Septimius Severus s-a născut la 11 aprilie 145 era noastră în Libia. El l-a ucis pe împăratul Iulian și pe alți rivali pentru a câștiga puterea în 194, mai târziu în acel an, Severus a condus o campanie la granița de est, făcând regatul Osroene ca nou vasal . El și-a învins apoi un alt rival pentru tron, Albinus, câțiva ani mai târziu.

În timpul domniei sale, el a persecutat pe oricine a cărei religie era diferită de cea tradițională romană. El a impus o interpretare draconică a dreptului roman care nu ar permite practicarea oricărei alte religii. În ciuda regimului său brutal, el nu a reușit să-și asigure supunerea oamenilor și a pierdut curând puterea ca urmare a acțiunilor sale.

7. Domițian

Domițian s-a născut la 24 octombrie 51 era noastră și a ajuns la putere pe 4 septembrie 81, iar domnia sa s-a încheiat în 18 septembrie 96 printr-un asasinat. Istoricii ne explică faptul că el a fost ultimul împărat al dinastiei flaviene.

Creștinii și evreii au suferit sub domnia sa, el insistând ca toți cetățenii să se închine zeilor romani. Zvonurile spun că și-a otrăvit fratele și a complotat să-l uzurpe de la putere. El a irosit multe dintre resursele vitale ale Romei și a cheltuit banii pentru reconstruirea palatului său și pentru divertisment personal, precum gimnastică, teatru și muzică. În general, se crede că a fost un conducător crud și paranoic.

6. Elagabalus

Elagabalus a ajuns pe tron în 218 era noastră și a fost asasinat în 222. El a făcut parte din dinastia severilor din Siria și a fost al doilea fiu al părinților săi. În timpul domniei sale, el a încălcat tradițiile și tabuurilor romane, ar fi torturat copii și ar fi fost renumit pentru scandalurile de natură sexuală. A domnit doar patru ani, iar domnia sa a fost marcată de ineficiență, violență și haos.

5. Honorius

Domnia sa a fost haotică și nesistematică și se crede că a fost foarte influențat de papii Romei a căror putere a crescut în timpul vieții sale. Honorius era extravagant și gelos. El și-a înstrăinat cei mai loiali supuși datorită invidiei sale și chiar l-a executat Stilicho, unul dintre cei mai pricepuți și mai iubiți generali ai Romei, din această cauză.

Slăbiciunea sa politică și încăpățânarea au dus la creșterea puterii goților, care au devenit o amenințare semnificativă pentru Imperiul Roman.

4. Dioclețian

Dioclețian s-a născut în 244 era noastră ca Diocles și a murit la 3 decembrie 311. Multe dintre planurile sale n-au avut succes, cel mai ambițios, acela de introducere a unui sistem de prețuri maxime în încercarea de a reduce inflația a fost contraproductiv și a ignorat pe scară largă.

Domnia sa a fost brutală, el a retras toate drepturile creștinilor, cu excepția cazului în care se conformau cultului imperial și unii au fost executați ca urmare. Pentru Dioclețian, creștinismul reprezenta o amenințare asupra stabilității politice și sociale a Imperiului pe care nu o putea tolera.

3. Caligula

El a fost al treilea conducător al Imperiului Roman, urmându-i lui Tiberiu, fiind considerat un nou început după o domnie crudă și ineficientă. La început, Caligula a fost un conducător generos și înțelept, dar în curând a început să irosească resursele prețioase ale Romei și a fost din ce în ce mai cunoscut pentru pofta de sânge și modul în care alegea să se ocupe de problemele Imperiului.

Relatările istorice ne spun că a fost un sadic pentru care torturarea oamenilor, inclusiv a senatorilor de rang înalt, reprezenta un motiv de amuzament. De asemenea, se spune că a avut relații incestuoase cu surorile sale și o mulțime de aventuri soțiile aliaților săi. A ordonat executări aleatorii și a ucis mulți dintre rudele sale. Se crede, de asemenea, că a fost implicat în moartea împăratului Tiberiu, cu precizarea că zvonurile din epocă spun că acesta fusese implicat în moartea generalului Germanicus, tatăl biologic al împăratului Caligula.

2. Nero

Nero s-a născut în Italia la 15 decembrie 37 era noastră și a fost numit de părinții săi Lucius Domitius Ahenobarbus. El a preluat tronul la vârsta de 16 ani în 54, din acel moment, gradual Nero a irosit o mulțime de bani și alte resurse importante, iar multe dintre provinciile imperiului s-au pierdut în timpul domniei sale.

El a fost unul dintre cei mai disprețuiți împărați romani, care a complotat uciderea propriei mame și se crede că a dat foc Romei pentru a reconstrui orașul și ar fi ordonat uciderea primei și celei de-a doua soții. Domnia sa a fost marcată de haos și masacru, iar gestionarea greșită a finanțelor Romei a dus la o serie de probleme pentru succesorii săi.

1. Commodus

Commodus s-a născut la 31 august 161 era noastră lângă Roma și, în primii ani ai domniei sale, a condus împreună cu tatăl său, Marcus Aurelius. Era un personaj arogant, obsedat de sine, care acorda puțină atenție problemelor politice și militare ale Romei, preferând să vâneze mai degrabă decât să gestioneze problemele de stat.

A domnit aproximativ 15 ani începând cu anul 177, iar în timp a devenit din ce în ce mai nemilos și indiferent. Era atât de obsedat de sine încât s-a redenumit Hercule și s-a proclamat zeu printre muritori. El a risipit resursele statului roman pe statui ale sale amplasate în tot imperiul, ducând la o criză economică și la deprecierea monedei romane. Țara a trecut printr-un război civil în timpul domniei sale și, în cele din urmă, a fost sugrumat până la moarte la 31 decembrie 192.

Citește și:

Top 10 dintre cei mai mari împărați romani

Inteligența artificială a „readus la viață” 54 de împărați romani. Imaginile sunt uimitoare

Obsesiile bizare ale unora dintre cei mai mari regi, împărați și domnitori. În top a intrat și un român

Motivul ciudat ce stătea la baza asasinărilor împăraţilor din Roma antică

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
(P) 5 construcții impresionante pe care merită să le vezi măcar o dată in viață
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel de eco-eficiență crescut
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se dau drept angajați bancari
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici cu 20%
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?