Home » Istorie » Descoperirea a sute de exemplare ale unei faimoase cărți a lui Isaac Newton a scos la iveală un detaliu important. „Ne-am simțit ca Sherlock Holmes”

Descoperirea a sute de exemplare ale unei faimoase cărți a lui Isaac Newton a scos la iveală un detaliu important. „Ne-am simțit ca Sherlock Holmes”

Descoperirea a sute de exemplare ale unei faimoase cărți a lui Isaac Newton a scos la iveală un detaliu important. „Ne-am simțit ca Sherlock Holmes”
Credit foto: Caltech Archives
Publicat: 02.01.2021

Una dintre cele mai faimoase lucrări științifice realizate de Sir Isaac Newton în urmă cu sute de ani a reieșit la lumină după ce doi istorici au descoperit, în 27 de țări de pe tot globul, peste 380 de exemplare ale primei ediții, mai mult decât dublul volumelor cunoscute anterior.

Cartea „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” („Principiile matematice ale filozofiei naturale”, în latină), cunoscută și sub numele de „Principia”, a fost publicată pentru prima dată în 1687 în limba latină și aduce în centrul discuțiilor timpul, gravitația și forțele mișcării.

În 1953, când s-a făcut ultima numărătoare a volumelor, se credea că erau doar 189 de exemplare ale cărții, în întreaga lume, dar un nou studiu a identificat 386 de exemplare și este posibil să existe încă 200 în colecții private și publice.

GALERIE FOTO

„Ne-am simțit ca Sherlock Holmes”, a declarat Mordechai (Moti) Feingold, unul dintre istoricii implicați în proiect și autorul principal al studiului care anunță descoperirea.

Studiul a fost publicat în revista Annals of Science.

Descoperirea sutelor de volume din „Principia” arată că ideile lui Newton erau mult mai răspândite decât s-a crezut anterior

„Una dintre realizările pe care le-am avut a fost că transmiterea cărții și a ideilor sale a fost mult mai rapidă și mai deschisă decât am presupus, iar acest lucru va avea implicații asupra cercetării viitoare pe care noi și alții o vom face pe acest subiect”, a adăugat Feingold.

Feingold și Andrej Svorenčík, co-autor al studiului, au descoperit copii ale lucării în toată lumea, inclusiv Slovacia, Republica Cehă, Japonia, Ungaria și multe alte țări, notează Fox News.

Persoana responsabilă în primul rând de publicarea „Principiei” a fost Edmond Halley, cunoscutul om de știință și astronom englez după care a fost denumită cometa Halley.

Faptul că lucrarea, care a fost recunoscută drept „operă de geniu” la scurt timp după publicare, a fost citită și distribuită atât de mult i-a făcut să creadă pe Feingold și Svorenčík că oamenii au înțeles-o mai în detaliu decât se credea anterior.

„Atunci când privești copiile în sine, s-ar putea să găsești mici note sau adnotări care să ofere indicii despre modul în care a fost folosită. Vă uitați la starea mărcilor de proprietate, la legarea, deteriorarea, diferențele de tipărire, etc.”, a explicat Svorenčík.

„Principia”, cea mai valoroasă carte științifică

„Este mai greu să arătăm cât de mulți oameni au interacționat cu o carte decât au deținut-o, dar putem să ne uităm la notele de pe margini și cum a fost împărțită cartea”, a adăugat Feingold.

„Puteți presupune că pentru fiecare exemplar există mai mulți cititori. Nu este ca astăzi, când poți cumpăra o carte și să fii singurul care o citește. Și atunci putem vedea un schimb de idei între oamenii care împart exemplare. Începi să pui laolaltă piesele și să rezolvi puzzle-ul”, a mai spus el.

Cartea este extrem de valoroasă și a fost vândută la licitație, de către case de licitații sau pe piața neagră, cu prețuri cuprinse între 300.000 și peste 3 milioane de dolari.

În 2016, o copie a cărții „Principia”, de Isaac Newton, s-a vândut cu 3,7 milioane de dolari, ceea ce a făcut-o cea mai scumpă carte științifică tipărită vândută atunci la licitație.

Vă recomandăm să citiți și:

Imagini de înaltă rezoluție cu notițele lui Sir Isaac Newton, disponibile pe Google Arts & Culture

Isaac Newton a gândit un medicament bizar împotriva ciumei, iar acum rețeta este scoasă la licitație

Locurile de pe Pământ care contrazic teoria gravitaţiei propusă de Isaac Newton

Misterul fluidelor nenewtoniene ar putea fi, în sfârşit, dezlegat. Ce explicaţie oferă o echipă de cercetători americani

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase