Home » Istorie » Demnă de un rege: Adevărata splendoare a unei cruci veche de 1.000 de ani a fost, în sfârșit, dezvăluită

Demnă de un rege: Adevărata splendoare a unei cruci veche de 1.000 de ani a fost, în sfârșit, dezvăluită

Demnă de un rege: Adevărata splendoare a unei cruci veche de 1.000 de ani a fost, în sfârșit, dezvăluită
Sursa foto: National Museums Scotland
Publicat: 21.12.2020

O cruce anglo-saxonă spectaculoasă din argint a fost dezvăluită, după ce rugina de 1.000 de ani a fost înlăturată în urma eforturilor îndelungate de conservare.

Calitatea este atât de deosebită încât crucea ar fi putut să fie comandată doar de către un cleric de rang înalt sau chiar un rege.

Obiectul arăta jalnic atunci când a fost dezgropat în 2014, într-un câmp din vestul Scoției. Totuși, artefactul face parte din Tezaurul Galloway („Galloway Hoard”), cea mai amplă colecție de obiecte rare și unice de pe vremea vikingilor, descoperite în Marea Britanie sau Irlanda și achiziționate de Muzeele Naționale ale Scoției (NMS) în 2017.

Un exemplu suprem al fierăriei anglo-saxone

Inițial, detaliile în foiță de aur puteau fi cu greu observate, însă stilul complex și spectaculos al crucii a fost în sfârșit dezvăluit. Artefactul reprezintă un exemplu suprem al fierăriei anglo-saxone, iar cel mai probabil crucea a fost creată de către un aurar cu abilități excepționale. Cele patru brațe ale crucii poartă simbolurile Celor Patru Evangheliști care au scris Evangheliile din Noul Testament, Matei Evanghelistul (omul), Marcu (leul), Luca (vaca) și Ioan (vulturul).

„Este spectaculoasă și unică, în mare parte datorită perioadei din care provine. Noi presupunem că multe comori ecleziastice au fost furate din mănăstiri, asta este ceea ce ne descriu relatările istorice din perioada vikingilor. Calitatea manoperei este pur și simplu incredibilă. Este un adevărat privilegiu să o putem vedea după 1.000 de ani”, a spus dr. Martin Goldberg, custodele principal al colecțiilor medievale și din perioada vikingilor de la NMS, potrivit The Guardian.

Un obiect care ar fi fost comandat de elita societății

Tezaurul Galloway a fost îngropat spre sfârșitul secolului al XIX-lea în Dumfries și Galloway, acolo unde a fost găsit cu ajutorul unui detector de metale în 2014. Crucea se număra printre cele peste 100 de obiecte din aur și argint, inclusiv un ac din aur în formă de pasăre și un vas din argint poleit. În mod surprinzător, țesăturile în care erau înfășurate obiectele au supraviețuit trecerii timpului.

„Materialele mixte din Tezaurul Galloway demonstrează mediul politic și cultural dinamic de la acea vreme. Curățarea a dezvăluit un stil anglo-saxon al crucii, făcută în secolul al XIX-lea. Arată ca un obiect care ar fi fost comandat de elita societății. Primii fii născuți deveneau de obicei regi sau lorzi, iar cei de după ajungeau clerici de rang înalt. Cel mai probabil, crucea a aparținut uneia dintre aceste familii aristocratice”, a mai subliniat Goldberg.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gheața topită a dezvăluit un tezaur spectaculos de artefacte antice de vânătoare în Norvegia

Un mic tezaur de  monede din aur, descoperit în Ierusalim

Un tezaur din sticlă, găsit în adâncul Mării Negre. „Ne așteptăm la descoperiri mai interesante”

Un tezaur de bijuterii, descoperit într-un mormânt din Coreea

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase