Home » Istorie » Un tezaur din sticlă, găsit în adâncul Mării Negre. „Ne așteptăm la descoperiri mai interesante”

Un tezaur din sticlă, găsit în adâncul Mării Negre. „Ne așteptăm la descoperiri mai interesante”

Un tezaur din sticlă, găsit în adâncul Mării Negre. „Ne așteptăm la descoperiri mai interesante”
Credit foto: Primăria Burgas
Publicat: 12.10.2020

O parte dintr-un tezaur din sticlă, scufundat în partea de coastă bulgară a Mării Negre, a fost descoperit în larg, în apropiere de orașului Burgas.

De ani de zile, arheologii știau despre descoperirea unor astfel de artefacte de către scafandri, însă nu cunoșteau locația exactă a tezaurului.

Cu sprijinul municipalității din Burgas, arheologii au efectuat cercetări pe uscat și sub apă în zona golfului Chengene Skele, lângă Capul Chiroza.

GALERIE FOTO

Descoperirile includ zeci de părți de vase din sticlă de o calitate excepțională, care au fost expuse la Muzeul Etnografic din Burgas, potrivit Sofia Globe.

Majoritatea sunt pahare de vin. Arheologii nu vor să speculeze, însă sugerează că au fost făcute în secolul al XVII-lea, cel mai probabil în Italia.

Primarul din Burgas se oferă să cumpere artefactele descoperite de amatori

Comoara din sticlă se afla la bordul unei nave care a lovit un recif și s-a scufundat lângă Capul Chiroza, au precizat arheologii care sunt convinși că, dacă cercetările subacvatice vor continua, vor putea găsi epava și o mare parte din încărcătura vasului.

Primarul din Burgas, Dimitar Nikolov, a declarat că până în prezent a fost explorat, în interes științific, doar trei până la patru la sută din golful Chengene Skele.

„Ne așteptăm la descoperiri mai interesante. Vom continua să ajutăm arheologii din punct de vedere financiar și logistic”, a spus Nikolov.

Primarul i-a îndemnat pe scafandrii arheologi amatori, care au făcut descoperiri similare, să le doneze muzeului pentru a „avea o expoziție impresionantă”, precizând că vor fi plătiți pentru ele din banii municipalității.

Vă recomandăm să citiți și:

Un tezaur de bijuterii, descoperit într-un mormânt din Coreea

Un tezaur dacic, furat din sudul Transilvaniei, a fost recuperat

Descoperire impresionantă în Islanda: cea mai veche așezare vikingă și un tezaur de mare valoare

Unul dintre cele mai mari tezaure romane descoperite în Polonia

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase