Home » Natură » Fenomenul ciudat prin care „vata de zahăr” apare pe ramurile copacilor în timpul iernii

Fenomenul ciudat prin care „vata de zahăr” apare pe ramurile copacilor în timpul iernii

Fenomenul ciudat prin care „vata de zahăr” apare pe ramurile copacilor în timpul iernii
Sursa foto: Kenny Allen Twitter
Publicat: 12.01.2021

Oamenii care s-au plimbat în ultimele zile prin zonele împădurite din comitatele Fermanagh și Tyrone, din Irlanda de Nord, au avut parte de un peisaj neobișnuit și cu adevărat spectaculos.

La prima vedere, s-ar părea că te uiți la vată de zahăr care a apărut de nicăieri pe ramurile copacilor. Însă, după o privire mai atentă, poți vedea sute de fire individuale care par să facă parte dintr-un păr delicat și albicios.

Imediat ce sunt atinse de mâini umane sau de razele soarelui domol de iarnă, aceste „suvițe” pur și simplu se topesc.

Fenomenul ciudat este numit „păr de gheață” (eng. hair ice).

Ce știu oamenii de știință despre acest fenomen

Cristalele apar pe lemnul putrezit în timpul nopților umede de iarnă, atunci când temperaturile abia încep să treacă de – 0 grade Celsius.

Oamenii de știință au descoperit că fenomenul este cauzat de o ciupercă ce permite formarea micilor fire de gheață, care au un diametru de aproape 0,01 milimetri.

„După o noapte cu – 5 grade Celsius în Mullaghmore, am descoperit păr de gheață pe mai mulți copaci înainte ca razele soarelui să îl topească”, a scris Kenny Allen, un locuitor din zonă care a publicat pe rețeaua de socializare Twitter fotografii cu fenomenul bizar.

„Părul de gheață”, un fenomen rar ce merită văzut

Deloc surprinzător a fost faptul că imaginile au atras atenția multor internauți. O persoană a spus că „arată incredibil de frumos!”, în timp ce altcineva a scris că a descoperit astfel de „fire de păr de gheață” în Țara Galilor.

„Părul de gheață”, numit uneori și „barbă de chiciură” sau „lână de gheață”, a fost văzut în mai multe zone din comitatul Fermanagh. În comitatul Tyrone, fenomenul a fost surprins în mai puține locuri, scrie BBC.

Așadar, dacă din întâmplare vă aflați în acest colț minunat al lumii, ar fi bine să încercați să surprindeți fenomenul rar înainte de primele semne ale primăverii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Unele regiuni din Alpi devin mai înalte, în timp ce altele se micșorează. Cum explică cercetătorii fenomenul

Povestea din spatele fenomenului Petrozavodsk

„Râuri invizibile din cer” lasă în urmă găuri uriașe în gheața din Antarctica. Cum explică cercetătorii fenomenul

Un fenomen ciudat de pe Europa ar putea dezvălui dacă viața extraterestră se ascunde sau nu în interior

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase