Home » Știință » Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic

Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic

Publicat: 23.01.2021

O dietă mediteraneană verde (MED) poate reduce grăsimea intrahepatică mai mult decât alte diete sănătoase și reduce la jumătate boala ficatului gras non-alcoolic sau steatohepatita nonalcoolică (NASH), potrivit unui studiu clinic de termen lung coordonat de cercetători de la Ben-Gurion University (BGU) și o echipă internațională de oameni de știință.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul Gut, publicație științifică de renume concentrată pe gastroenterologie și hepatologie.

„Echipa noastră de cercetare și alte grupuri au demonstrat în ultimii 20 de ani, prin intermediul studiilor clinice riguroase, că dieta mediteraneană este cea mai sănătoasă. Acum, am îmbunătățit acea dietă și am descoperit elemente care pot produce schimbări dramatice asupra  grăsimii hepatice”, a explicat prof. Iris Shai, epidemiolog la BGU.

Primul studiu care dezvoltă și testează o nouă dietă mediteraneană

NASH afectează între 25% și 30% dintre oamenii din Statele Unite și Europa. Deși o anumită cantitate de grăsime este normală pentru ficat, grăsimea excesivă (de peste 5%) poate duce la rezistența la insulină, diabet de tip 2, risc cardiovascular, precum și o diversitate scăzută a microbiomului uman și un dezechilibru în microbiota intestinală.

Studiul clinic desfășurat de o echipă internațională coordonată de prof. Shai este primul care dezvoltă și testează o nouă dietă mediteraneană verde. Această dietă modificată este bogată în legume, include doze zilnice de nuci (28 de grame) și mai puține carne roșie procesată. Dieta este îmbogățită cu elemente verzi, bogate în polifenoli (antioxidanți), inclusiv între trei și patru cești de ceai verde pe zi și 100 de grame de Mankai pe zi. Mankai, o plantă verde adaptată la viața acvatică, este bogată în proteine, fier, B12, vitamine, minerale și polifenoli.

Dieta mediteraneană verde a produs cea mai mare reducere de grăsime hepatică

Rezultatele studiului au arătat că fiecare dietă reduce grăsimea hepatică. Totuși, dieta MED verde a înregistrat cea mai mare reducere a grăsimii ficatului (-39%), în comparație cu dieta mediteraneană tradițională (-20%) și recomandările pentru o alimentație sănătoasă (-12%). Rezultatele au fost deosebit de semnificative după ce au fost ajustate conform pierderii în greutate, potrivit MedicalXpress.

Per ansamblu, dieta MED verde a produc reduceri dramatice ale grăsimii hepatice. Prevalența pentru NASH a scăzut de la 62% la 31,5% în grupul participanților care au primit noua dietă, 47,9% în grupul participanților cu dieta tradițională și 54,8% în grupul care a respectat recomandările generale de alimentație sănătoasă.

În mod special, dozele mai crescute de Mankai și nuci, alături de un consum redus de carne procesată roșie, au fost asociate cu o reducere mai considerabilă a grăsimii hepatice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce sunt anti-nutrienții și de ce ar trebui incluși în orice dietă echilibrată

Dieta mediteraneană reduce efectele stresului și previne îmbătrânirea sistemului nervos

O dietă cu prea multe ouă, asociată cu un risc crescut de diabet

O dietă sănătoasă te ajută chiar dacă ai o greutate mai mare. Ce au descoperit cercetătorii suedezi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase