Home » Natură » La final de mandat, Trump a dat acces la forarea petrolului în zona protejată arctică din Alaska, dar companiile nu s-au înghesuit, încă

La final de mandat, Trump a dat acces la forarea petrolului în zona protejată arctică din Alaska, dar companiile nu s-au înghesuit, încă

La final de mandat, Trump a dat acces la forarea petrolului în zona protejată arctică din Alaska, dar companiile nu s-au înghesuit, încă
Refugiul Arctic din Alaska / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 09.01.2021

După decenii de presiuni și proteste, administrația Trump a scos, în ultimele zile de mandat, la licitație contracte de concesiune pentru foraje de petrol și gaze naturale în adâncurile pustietății din Alaska, o zonă protejată anterior.

Licitațiile pentru concesionarea zonelor de forat petrol și gaze naturale în zona de coastă a Arctic National Wildlife Refuge din Alaska, cel mai sălbatic loc rămas în Statele Unite, au început miercuri, 6 ianuarie, după ce un judecător federal a decis marți că vânzările pot continua .

Cu toate acestea, în ciuda unor așteptări, licitația nu a avut rezultatul preconizat. Giganții combustibililor fosili și marile companii energetice au fost aproape în totalitate dezinteresați și nu au făcut nicio ofertă. Astfel, agenția de stat Alaska Industrial Development and Export Authority a fost singurul ofertant pentru majoritatea contractelor de închiriere.

Argumentul principal pentru a permite industriei petrolului și gazelor să intre în această zonă a fost că va aduce miliarde de dolari în regiune, cel mai mare refugiu național pentru animale sălbatice, însă contractele concesionate în 6 ianuarie s-au ridicat la numai 14,4 milioane de dolari.

O luptă de zeci de ani pentru și împotriva forajului de petrol și gaze naturale în Refugiul Arctic

„Această vânzare a fost un eșec epic pentru administrația Trump și delegația de congresmeni din Alaska. După ani de zile de promisiuni de venituri și locuri de muncă, au ajuns să organizeze o petrecere pentru ei înșiși, statul fiind unul dintre singurii ofertanți”, a declarat Adam Kolton, directorul executiv al Alaska Wilderness League, care a fost împotriva concesionării refugiului sălbatic, potrivit IFL Science.

„Știm de multă vreme că poporul american nu vrea foraje în Refugiul Arctic, oamenii Gwich’in nu vor acest lucru și acum știm că nici industria petrolieră nu dorește”, a mai spus el.

Lupta pentru deschiderea forajului de petrol și gaze naturale în Arctic National Wildlife Refuge a fost considerată una dintre cele mai lungi și mai intense bătălii de mediu din istoria recentă a SUA.

Refugiul Arctic este o zonă de 78.000 de kilometri pătrați de tundră și zone umede din regiunea North Slope din Alaska, care găzduiește o gamă incredibilă de animale sălbatice, inclusiv urși polari, urși grizzly, urși negri, elani, reni, lupi, vulturi, râși, lupi, jderi și castori.

Zonă de fătare pentru cea mai mare turmă de reni din America de Nord

O mare parte a controversei privind forajul în zonă se concentrează în mod special în zona de coastă a refugiului, cunoscută sub numele de „zona 1002”, care include principalul teren de fătare pentru cea mai mare turmă de reni din America de Nord, turma Porcupine.

De la sfârșitul anilor ’70, când au început discuțiile despre deschiderea „zonei 1002” pentru explorarea combustibililor fosili și dezvoltare industrială, ecologiștii și unele grupuri de indigeni au conlucrat pentru conservarea vieții sălbatice și a patrimoniului zonei

În timp ce rezultatul licitației din această săptămână reprezintă o veste bună pentru conservarea zonei, cei care apără refugiul faunei sălbatice din partea arctică din Alaska afirmă că bătălia este departe de a fi câștigată. Într-o încercare de ultimă oră de a opri daunele, unii îl presează pe Joe Biden, președintele ales, să oprească procesele de concesiune și să suspende toate activitățile petroliere din Arctic National Wildlife Refuge imediat după inaugurarea sa din 20 ianuarie.

Vă recomandăm să citiți și:

Topirea permafrostului este bombă cu ceas 

„Hobiţii arctici” – tribul pierdut al Nordului

Un mic grup de insule din Alaska ar putea fi, de fapt, un supervulcan

Somonul din Alaska a devenit din ce în ce mai mic și asta nu afectează doar oamenii

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase