Home » Istorie » Fragmente rare din textile purpurii de pe vremea regilor biblici, descoperite pentru prima oară în Israel

Fragmente rare din textile purpurii de pe vremea regilor biblici, descoperite pentru prima oară în Israel

Fragmente rare din textile purpurii de pe vremea regilor biblici, descoperite pentru prima oară în Israel
Sursa foto: Dafna Gazit, Autoritatea Antichităților din Israel (IAA)
Publicat: 12.02.2021

Arheologii din Israel au descoperit fragmente rare din textile vechi de 3.000 de ani, colorate în nuanțe de mov, o culoare considerată a fi folosită doar pentru veșmintele regale.

Arheologii au descoperit textilele colorate în nuanțe de mov, inclusiv bucăți de țesătură, un ciucure și fibre de lână, la Dealul Sclavilor din Valea Timna, un district pentru producția de cupru din deșertul Arava.

Datarea prin radiocarbon a textilelor a dezvăluit că acestea au fost împletite în jurul anului 1000 î.Hr., astfel provenind de pe vremea regilor biblici David și Solomon, care au domnit între 1010 – 970 î.Hr. și 970 – 931 î.Hr., în Ierusalim. Biblia menționează regii și alte personaje importante care purtau veșminte de această culoare la acea vreme, potrivit cercetătorilor.

Primele dovezi directe ale textilelor vopsite din urmă cu 3.000 de ani

Vopseaua folosită pentru colorarea textilelor a fost făcută din moluște găsite la zeci de kilometri depărtare în Marea Mediterană, astfel că acestea erau extrem de valoroase. Totuși, până acum, nicio altă dovadă a folosirii acestei nu a fost descoperită în Israel sau regiunii Levantului de Sud.

„Pentru prima oară, avem dovezi directe ale textilelor vopsite, păstrate timp de 3.000 de ani. Fiecare fragment ne oferă informații noi, ne spune o poveste despre acest loc și detalii importante despre oamenii care au trăit aici”, a spus Naama Sukenik, autor principal al studiului, de la Autoritatea Antichităților din Israel (IAA).

Textilele purpuriii au fost descoperite într-un loc numit Dealul Sclavilor, care a găzduit cândva muncitori foarte bine pregătiți. Climatul neobișnuit de arid a ajutat la păstrarea colecției de textile antice, cea mai mare descoperită până acum în Israel, potrivit Live Science.

Cum ar fi putut ajunge materialele purpurii la Dealul Sclavilor

„Textilele sunt rare în domeniul arheologic. La fel ca alte materiale organice, acestea se descompun de obicei foarte rapid, iar conservarea lor necesită condiții speciale pentru a preveni distrugerea de către microorganisme”, a mai explicat Sukenik.

Modul în care au ajuns țesăturile purpurii la Dealul Sclavilor este un mister, însă oamenii le-ar fi putut dat la schimb pentru cuprul produs la sit, au sugerat arheologii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt. De ce ar fi fost adăugat „organul”

Un cimitir anglo-saxon, care conținea o comoară uriașă, a fost descoperit de arheologi

Mormântul unui copil din epoca romană, îngropat alături de cățelul său, descoperit de arheologi

Cel mai vechi oraș din America, o minune arheologică, a fost invadat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase