Home » Istorie » Primele dovezi care arată că moartea acestui faraon a avut loc pe câmpul de luptă. Ce a dezvăluit mumia sa

Primele dovezi care arată că moartea acestui faraon a avut loc pe câmpul de luptă. Ce a dezvăluit mumia sa

Sursa foto: Sahar Saleem
Publicat: 20.02.2021

Faraonul egiptean Seqenenre Taa II ar fi murit pe câmpul de luptă, copleșit de atacatorii înarmați cu pumnale, topoare și sulițe.

Asta a reieșit în urma unui studiu asupra mumiei faraonului, care a dezvăluit noi leziuni faciale care ar fi fost acoperite de tehnicile antice de îmbălsămare. Faraonul avea o tăietură uriașă pe frunte, tăieturi în jurul ochilor și obrajilor, precum și o rană prin înjunghiere la baza craniului care ar fi ajuns la trunchiul cerebral. Se pare că atacatorii îl înconjuraseră pe conducător din toate părțile.

„Asta sugerează că Seqenenre era, de fapt, pe câmpul de luptă alături de soldații săi, riscându-și viața pentru a elibera Egiptul”, a explicat Sahar Saleem, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea din Cairo.

O insultă considerabilă pentru Seqenenre Taa II

Seqenenre Taa II a fost conducătorul Egiptului de Sud între 1558 î.Hr. și 1553 î.Hr., în timpul ocupației Egiptului de către hicsoşi, o populație care cel mai probabil a venit dinspre Levant. Hicsoşii controlau nordul Egiptului și cereau tribut de la regiunea sudică a împărăției. Potrivit relatărilor făcute pe papirus, Seqenenre Taa II s-a revoltat împotriva invadatorilor după ce a primit o plângere de la regele hicsoşilor că zgomotul făcut de hipopotamii dintr-o piscină sacră din Teba îi perturba somnul. Regele locuia în capitala Avaris, situată la 644 de kilometri depărtare. Regele hicsoşilor a cerut ca piscina sacră să fie distrusă, ceea ce a reprezentat o insultă considerabilă pentru Seqenenre Taa II.

Un miros neplăcut, atunci când mumia a fost despachetată

Nimeni nu știa ce s-a întâmplat cu faraonul, chiar și după ce mumia sa a fost descoperită în 1886. Arheologii au observat rănile de pe craniu și au speculat că ar fi fost ucis în timpul unui conflict sau poate că ar fi fost ucis în timpul unei lovituri de stat. Arheologii din secolul al XIX-lea care au descoperit mumia au spus că atunci când au despachetat-o au fost loviți de un miros neplăcut, astfel că aceștia au crezut că mumia a fost îmbălsămată rapid pe câmpul de luptă.

Noul studiu a folosit radiografii din mai multe unghiuri pentru a construi imaginea 3D a mumiei. Rămășițele faraonului sunt în stare precară, oasele fiind dezarticulate și capul desprins de restul corpului.

Faraonul ar fi fost capturat pe câmpul de luptă

Cu toate acestea, rănile de pe craniu spun povestea morții cumplite a faraonului. Pe fruntea sa a fost observată o tăietură de 7 centimetri lungime, care ar fi fost cauzată cu un topor sau o sabie. Doar această rană ar fi fost suficientă pentru moartea faraonului. O altă tăietură este situată deasupra ochiului drept și are o lungime de 3,2 centimetri, fiind făcută cel mai probabil cu un topor. Mai multe tăieturi la nas, ochi și obraji au fost făcute fie cu mânerul unui topor sau cu un toiag tocit, au spus cercetătorii, citați de Live Science.

Mâinile mumiei erau încleștate, însă nu există răni de apărare pe brațe, astfel că oamenii de știință au sugerat că mâinile faraonului erau legate atunci când a murit. Faraonul ar fi fost capturat pe câmpul de luptă și executat de mai mulți atacatori, a mai precizat Saleem.

Deși oamenii de știință au mai descoperit mumii de faraoni cu răni violente în trecut, nu au mai existat dovezi până acum care să indice un deces pe câmpul de luptă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 faraoni ai Egiptului Antic

O nouă descoperire importantă în Egipt: 83 de morminte faraonice

Pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri, descoperit într-un puț funerar din Egipt

O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt. De ce ar fi fost adăugat „organul”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase