Home » Istorie » Maimuțe din India descoperite într-un cimitir egiptean din secolul al doilea

Maimuțe din India descoperite într-un cimitir egiptean din secolul al doilea

Maimuțe din India descoperite într-un cimitir egiptean din secolul al doilea
Descoperirea cimitirului de animale a avut loc în anul 2011, în apropierea unui oraș de lângă Marea Roșie.
Publicat: 28.08.2020

Descoperirea cimitirului de animale a avut loc în anul 2011, în apropierea unui oraș de lângă Marea Roșie.

Un cimitir unic pentru animalele de companie a fost descoperit în 2011 în orașul antic Berenike, aflat pe coasta Mării Roșii. Acesta a fost găsit în timpul excavațiilor unui depozit de gunoi de la marginea portului roman din acel oraș. Arheologii explică faptul că animalele nu au fost pur și simplu aruncate în grămezile de gunoi. Aparent, acestea au fost îngropate cu atenție între primul și al doilea secol al epocii noastre, atunci când locul era o zonă nedezvoltată între portul roman plin de viață și fortul militar din epoca ptolemeică, notează The History Blog.

Majoritatea animalelor găsite de arheologi din cele 86 de schelete complete și oase suplimentare din mormintele excavate, au fost de pisici. Au fost găsiți și nouă câinii și nu în ultimul rând, patru maimuțe. Două dintre pisici au fost îngropate alături de mărgele din ouă de struț. Alte trei pisici și una dintre maimuțe au fost îngropate purtând gulere de fier.

Niciunul dintre scheletele complete nu arăta semne de ucidere deliberată sau de mumificare. Un câine, probabil importat din altă parte a Imperiului, avea pește și carne de capră în stomac și era înfășurat cu atenție într-un coș și acoperit cu fragmente de ceramică. Arheologii au dedus că acestea erau animale de companie, nu ofrande ucise în scopuri religioase sau animale de folosite pentru diferite activități și care au fost aruncate după moarte.

O descoperire interesantă

Când au fost excavate, arheologii au presupus că maimuțele nu erau din specii native din Africa. În momentul morții animalele nu ajunseseră la etapă de dezvoltare completă, iar identificarea concludentă a speciilor lor pe baza oaselora fost astfel îngreunată. Analiza comparativă a oaselor și examinarea cu scanere 3D a dezvăluit acum că maimuțele au fost de fapt importate din India.

Zooarheologul dr. Marta Osypińska de la Institutul de Arheologie și Etnologie al Academiei Poloneze de Științe din Poznań a declarat: „Este o descoperire unică. Până acum, nimeni nu a găsit maimuțe indiene în situri arheologice din Africa”.

Aceasta adaugă faptul că izvoarele istorice nu precizează practica importării maimuțelor din Africa, dar că exista un comerț activ între comercianții din Egipt și cei din India pentru condimente, țesături și alte bunuri și după cum arată această descoperire, aceste schimburi includeau și animale.

Proprietarii lor au cheltuit destul de mult achiziționând maimuțe care trebuiau să traverseze Oceanul Indian, dar se pare că stresul călătoriei, schimbările dietetice și șocul noului mediu au avut un efect fatal asupra acestora. Au fost îngropate cu atenție, arheologii comparând pozițiile în care au fost așezate cu cea a unui copil care doarme.

Citește și:

Arheologii au descoperit noi detalii despre culturile neolitice care au precedat Egiptul faraonilor

A fost descoperit un cimitir vechi de 4.500 de ani în apropiere de Giza

Un schelet misterios al unei adolescente a fost descoperit lângă o piramidă egipteană veche de 4.600 de ani

Arheologii au descoperit 40 de mumii şi un colier inscripţionat cu ”un an nou fericit” în Egipt

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase