Home » Istorie » Cum au contribuit nasurile oamenilor antici la dispariția mai multor specii de animale

Cum au contribuit nasurile oamenilor antici la dispariția mai multor specii de animale

Cum au contribuit nasurile oamenilor antici la dispariția mai multor specii de animale
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.05.2021

Ar putea să fie oare nasurile antice ale oamenilor timpurii cheia supraviețuirii lor? O nouă carte susține că oamenii timpurii au avut un avantaj evoluționar față de rivalii lor mulțumită abilității de a mirosi arome complexe.

În mod tradițional, cercetătorii au menținut că oamenii timpurii au început să gătească mâncare astfel încât să o facă mai sigură și pentru a consume mai multe calorii. O nouă teorie sugerează acum că, de fapt, a fost „goana după arome” care a făcut ca oamenii să creeze instrumente și să folosească focul pentru a găti.

În noua lor carte, „Delicious: The Evolution of Flavor and How It Made Us Human” („Delicios: Evoluția Aromei și Cum Ne-a Făcut Umani”), academicienii Rob Dunn și Monica Sanchez sugerează că „mirosurile mai complexe” și „goana după arome” au oferit oamenilor un avantaj semnificativ. Cei doi cred că, mulțumită abilității nasurilor antice de a mirosi diferențele între mâncarea putrezită și cea fermentată, strămoșii noștri timpurii „au avut o șansă mai bună de supraviețuire”.

Importanța nasurilor antice și legăturile excepționale dintre aromă și supraviețuirea umană

Rob Dunn este profesor la Universitatea de stat din Carolina de Nord și Monica Sanchez este antropolog medical. Dunn susțin că explorarea timpurie a gustului și goana după arome au jucat un rol major în crearea instrumentelor și a focului.

Rob Dunn a explicat că „momentul cheie” când oamenii timpurii au început să gătească cu foc „a avut la bază plăcerea și gustul mâncării”. Astfel, asta evidențiază importanța nasurilor antice și legăturile excepționale dintre aromă și supraviețuirea umană. Totodată, Dunn și Sanchez argumentează că oamenii antici care aveau un simț al mirosului mai dezvoltat puteau să detecteze mai multe arome produse de carnea gătită.

Oamenii timpurii care miroseau arome complexe aveau „un avantaj evoluționar”

Abilitatea de a identifica mirosul cărnii fermentate, în comparație cu mirosul cărnii putrezite, ar fi făcut ca unii oameni să tindă să-și gătească mâncarea. Astfel, cei care miroseau acele arome aveau „un avantaj evoluționar”. Dunn a mai sugerat că strămoșii noștri „s-au adaptat la gust și au început să folosească chemoreceptorii pentru gustul acru astfel încât să identifice dacă alimentele erau putrezite sau doar fermentau”, potrivit Ancient Origins.

Dunn și Sanchez au mai explicat că majoritatea animalelor, „cu excepția porcilor și a oamenilor”, sunt scârbiți de gusturile acre. Cu toate acestea, limbile strămoșilor noștri ar fi fost folosite „pentru a afla ce mâncăruri fermentate sunt sigure și care nu”. Cercetătorii au mai prezentat dovezi care arată că această dorință timpurie de a mirosi, gusta și consuma mâncăruri mai bune a inspirat crearea unor unelte, precum sulițele, despre care academicienii au spus că au permis oamenilor să obține hrană din locuri mai îndepărtate.

Pentru a satisface dorința de noi gusturi, multe specii au fost vânate până la dispariție

Totodată, autorii asociază noua teorie cu dispariția mamuților și leneșilor despre care spun că „erau probabil cei mai gustoși”.

Deși goana după mâncărurile cu gust mai bun a avut beneficii semnificative pentru expansiunea populațiilor umane în jurul lumii, majoritatea mâncărurilor aveau patru picioare. Astfel, pentru a satisface dorința de noi gusturi, mai multe specii au fost vânate până la dispariție, fapt ce nu s-a schimbat nici până în zilele noastre.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul „dispariției gheții” de pe Terra ar fi fost, în sfârșit, elucidat de cercetători

Un dihor dintr-o specie pe cale de dispariție a fost clonat pentru prima oară

O nouă specie descoperită în pădurile izolate din Myanmar este deja în pericol de dispariție

Momentul în care omenirea a fost la un pas de DISPARIŢIE

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un fost director Microsoft, impresionat de transformarea României din ultimii ani
Un fost director Microsoft, impresionat de transformarea României din ultimii ani
Ce cred europenii despre Donald Trump?
Ce cred europenii despre Donald Trump?
TikTok anunță un megaproiect în Brazilia
TikTok anunță un megaproiect în Brazilia
O funcție uitată revine pe WhatsApp
O funcție uitată revine pe WhatsApp
Astronomii descoperă că o forță misterioasă influențează piticele albe
Astronomii descoperă că o forță misterioasă influențează piticele albe
Psihologia din spatele nedreptății emoționale și cum să ne protejăm. De ce cei dragi ne ignoră, dar îi răsfață pe alții?
Psihologia din spatele nedreptății emoționale și cum să ne protejăm. De ce cei dragi ne ignoră, dar îi răsfață pe alții?
Deținerea unui smartphone la vârsta de 12 ani a fost asociată cu riscuri pentru sănătatea mintală și cea fizică
Deținerea unui smartphone la vârsta de 12 ani a fost asociată cu riscuri pentru sănătatea mintală și cea fizică
Ce s-a întâmplat cu plantele atunci când Pământul s-a încălzit în urmă cu 56 de milioane de ani?
Ce s-a întâmplat cu plantele atunci când Pământul s-a încălzit în urmă cu 56 de milioane de ani?
Mitul sincronizării menstruale: de ce încă persistă o idee infirmată de știință
Mitul sincronizării menstruale: de ce încă persistă o idee infirmată de știință
Banii în cuplu: cum discuți, cum planifici și cum eviți tensiunile?
Banii în cuplu: cum discuți, cum planifici și cum eviți tensiunile?
De ce exercițiile fizice sunt atât de benefice pentru sănătate? Cercetătorii sunt cu un pas mai aproape de a afla!
De ce exercițiile fizice sunt atât de benefice pentru sănătate? Cercetătorii sunt cu un pas mai aproape de a afla!
Un tratament comun pentru acnee a fost asociat cu un risc de schizofrenie cu 30% mai mic
Un tratament comun pentru acnee a fost asociat cu un risc de schizofrenie cu 30% mai mic
Ofițerii militari din Roma Antică aveau maimuțe de companie, iar acestea aveau, la rândul lor, animăluțe de companie
Ofițerii militari din Roma Antică aveau maimuțe de companie, iar acestea aveau, la rândul lor, animăluțe de companie
Telescopul Webb a descoperit un pod cosmic care leagă două galaxii pitice
Telescopul Webb a descoperit un pod cosmic care leagă două galaxii pitice
Nașterea acasă: avertismente vehemente și implicarea exclusivă a moașelor cu experiență
Nașterea acasă: avertismente vehemente și implicarea exclusivă a moașelor cu experiență
Shake-uri de lux, ingrediente spectaculoase și o industrie de miliarde
Shake-uri de lux, ingrediente spectaculoase și o industrie de miliarde
Transpirația nu spune cât de mult muncești, de fapt, la antrenament
Transpirația nu spune cât de mult muncești, de fapt, la antrenament
Nicolae Kalinderu, medicul român de care puţini ştiu, a fost extrem de apreciat peste hotarele ţării
Nicolae Kalinderu, medicul român de care puţini ştiu, a fost extrem de apreciat peste hotarele ţării