Home » Istorie » Tot ce trebuie să știi despre cașmir. Istoria, originea și beneficiile țesăturii prețioase

Tot ce trebuie să știi despre cașmir. Istoria, originea și beneficiile țesăturii prețioase

Publicat: 03.04.2021

Cașmirul este cea mai prețioasă și luxoasă țesătură, având o istorie de secole și implicând unele dintre cele mai izolate regiuni ale planetei.

În ciuda originilor umile, cașmirul este râvnit acum de creatori de modă din toată lumea și este mai accesibil ca oricând. Având în vedere că o varietate largă de producători vând acum cașmir, țesătura nu mai este un lucru destinat doar celor privilegiați. Însă, ce anume este cașmirul, de unde provine și care sunt beneficiile sale?

Cașmirul este produs din procesarea lânii caprelor de Cașmir (Capra Hircus) care trăiesc în zonele muntoase din Tibet, Himalaya și Mongolia. Procesarea lânii caprelor de cașmir a fost dezvoltată pentru prima oară în regiunea Cașmir. Astfel, denumirea zonei a devenit numele generic al țesăturii. Ladakh și Tibet sunt cele mai autentice regiuni pentru această țesătură. Caprele de Cașmir trăiesc la o altitudine medie de 4.000 de metri.

Cașmirul este obținut din zona gâtului și abdomenului caprelor

Credit foto: Profimedia

Pentru a rezista la temperaturile extreme care pot atinge minus 40 de grade Celsius și la iernile lungi care durează șase luni, animalul este acoperit cu un strat gros de lână alcătuit din fire lungi de păr.

Lâna de Cașmir pentru îmbrăcăminte este obținută din zona gâtului și abdomenului caprelor. Animalele produc un strat dublu care conține fire de păr foarte fine și mătăsoase amestecate cu un strat de păr mult asupra la exterior. Pentru ca stratul fin și mătăsos să fie vândut și procesat mai departe, caprele trebuie să treacă printr-un proces care implică separarea părului fin de cel aspru.

După aceea, lâna care rezultă este pregătită pentru a fi colorată și transformată în țesături, veșminte și articole vestimentare. Părul care rămâne, cel aspru, este de obicei folosit pentru perii și alte produse.

Nebunia cașmirului a început în Franța

Se spune că în secolul XIII, într-o peșteră din Mongolia, Marco Polo a descoperit reprezentări ale caprelor sălbatice care au fost domesticite de om. Este extrem de probabil ca istoria cașmirului să fi început în urmă mai multe decenii, atunci când caprele de Cașmir sau strămoșii lor ar fi fost folosiți pentru lână și carne. În secolul al XVIII-lea, prima dovadă istorică a cașmirului devină aparentă. Șalurile de cașmir erau purtate femeile de rang înalt.

Credit foto: Profimedia

Nebunia cașmirului a început în Franța, atunci când generalul campaniei franceze în Egipt a trimis un șal soției sale din Paris. La începutul secolului al XIX-lea, Joséphine de Beauharnais, prima soție a lui Napoleon I și prima Împărăteasă a francezilor, ar fi deținut sute de șaluri de cașmir. Însă, un secol mai târziu, cașmirul apărea în principal sub formă de pulovere și cardigane, potrivit Patra.

Care sunt beneficiile cașmirului?

Cașmirul este o țesătură cu numeroase beneficii. Este extrem de ușoară și confortabilă. Hainele confecționate din cașmir sunt versatile. Lâna de Cașmir poate fi transformată într-o varietate de stiluri și are o flexibilitate naturală. Astfel, țesătura nu își pierde forma.

Cașmirul se adaptează într-un mod remarcabil la temperatură și are o atingere plăcută asupra pielii. În timpul iernii, cașmirul păstrează căldura, în timp ce vara menține corpul răcoros. Cașmirul este extrem de durabil. Dacă este întreținut cum trebuie, un astfel de articol vestimentar poate rezista o viață întreagă.

Cum trebuie întreținut cașmirul?

Fiind o țesătură delicată, lâna de cașmir are nevoie de îngrijiri speciale. Dacă dorești să îl speli la mână, folosește săpun lichid sau șampon de calitate și apă la 30 de grade Celsius. Ar trebui evitată spălarea cașmirului cu detergenți pentru că aceștia conțin enzime biologice care atacă lână și o slăbesc. După spălare, țesătura ar trebui clătită temeinic în apă curată, dar nu și stoarsă.

Totodată, nu trebuie să folosim uscătorul pentru lâna de cașmir. În schimb, experții recomandă uscarea pe o suprafață plată, departe de lumina solară sau căldură directă. Dacă trebuie să folosiți fierul de călcat, asigurați-vă că mai întâi întoarceți pe dos cașmirul și îl întindeți cât mai bine pe masa de călcat pentru a reduce riscul apariției cutelor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă țesătură poate transforma îmbrăcămintea în ecrane complet funcționale chiar și după spălare

Îmbrăcămintea care distruge toate virusurile cu care intră în contact

Top 10 articole vestimentare care au fost cândva la modă

Invenţia din greşeală care a devenit un element crucial de îmbrăcăminte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase