Home » Știință » Top 5 beneficii pe care le are uleiul de măsline asupra sănătății

Top 5 beneficii pe care le are uleiul de măsline asupra sănătății

Publicat: 09.01.2021
Oamenii de știință au demonstrat că uleiul de măsline previne și tratează cu eficiență multe afecțiuni medicale. Sursa foto: Pixabay

Experții spun că uleiul de măsline, în special uleiul de măsline extra virgin, este bun pentru corp deși beneficiile asupra sănătății ale multor grăsimi dietetice sunt controversate.

Oamenii de știință au demonstrat că uleiul de măsline previne și tratează cu eficiență multe afecțiuni medicale.

GALERIE FOTO

Potrivit Science Times, uleiul de măsline este extras din măsline care conțin în proporție de 73% grăsime mononesaturată, numită acid oleic, 14% grăsime saturată și 11% grăsime polinesaturată.

5. Conține antioxidanți și ajută la prevenirea cancerului

Cercetările sugerează că oamenii care trăiesc în țările mediteraneene au un risc mai scăzut de dezvoltare a unor tipuri de cancer datorită tradițiilor alimentare care implică folosirea uleiului de măsline. Cancerul este una dintre principalele boli care cauzează decesul oamenilor din întreaga lume. Cu toate acestea, nu există un leac pentru această maladie așa că prevenția este moment cea mai bună armă.

4. Proprietăți antibacteriene

Potrivit cercetărilor, uleiul de măsline conține nutrienți care inhibă sau distrug patogenii. Unul dintre aceștia este numit Helicobacter pylori, care trăiește în stomac și poate cauza cancerul gastric. Studiile sugerează că uleiul luptă cu opt tulpini ale acestei bacterii, trei tulpini fiind deja rezistente la antibiotice.

3. Uleiul de măsline nu duce la creșterea în greutate

Consumul în exces de grăsimi este mereu asociat cu kilogramele în plus. Însă, o dietă mediteraneană care este bogată în ulei de măsline are efecte benefice surprinzătoare asupra greutății corporale. Potrivit unui studiu de 30 de luni asupra 7.000 de studenți din Spania, consumul ridicat de ulei de măsline nu a cauzat o creștere a greutății.

2. Protejează împotriva bolilor cardiace

Potrivit unor studii observaționale desfășurate în urmă cu zeci de ani, bolile cardiace sunt mai puțin comune în țările mediteraneene, astfel că oamenii de știință au studiat intens dieta mediteraneană. Cercetările recente au dezvăluit că uleiul de măsline ar putea reduce în mod semnificativ riscul afecțiunilor cardiace. Uleiul de măsline protejează inima de colesterolul LDL, așa-numitul „colesterol rău”, prin faptul că îmbunătățește învelișul vaselor de sânge pentru a preveni cheagurile.

1. Uleiul de măsline poate trata răni minore

Uleiul de măsline are proprietăți antiseptice și antibacteriene așa că poate fi folosit pentru accelerarea procesului de vindecare a rănilor. Uleiul de măsline este folosit de obicei ca unul dintre ingredientele din produsele artizanale antiseptice pentru tratarea și dezinfectarea rănilor minore.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ulei de măsline extravirgin, dar nu din Italia. Recolta a scăzut dramatic cu peste 50% din cauza fenomenelor meteo extreme

O femeie din Italia a gătit măsline pane în timp ce era operată pe creier

Într-un vas vechi de 4.000 de ani au fost descoperite urmele celui mai vechi ulei de măsline din Italia

Ce diferenţe există între tipurile de măsline şi care sunt mai nutritive?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase