Turul Franței, istoria celei mai cunoscute competiții sportive

10 04. 2021, 09:00

Turul Franței este considerat ca fiind cea mai cunoscută și mai grea cursă de biciclete din lume. Primul Tur al Franței a avut loc în 1903, cu doar 60 de cicliști care au pedalat 2.428 km, în 6 etape. Acum a evoluat într-o cursă de 20 de echipe, formată din cicliști din întreaga lume, acoperind peste 3.300 km în 21 de etape.

Majoritatea cicliștilor din prima cursă erau francezi, dar au fost și italieni, belgieni, elvețieni și germani care au acceptat provocarea. Traseul lor i-a dus de la Paris la Lyon, înainte de a ajunge la Marsilia, și de a se întoarce la Paris, prin Toulouse, Bordeaux și Nantes. Etapele au avut o medie de 405 km, ceea ce înseamnă că au trebuit să pedaleze atât ziua, cât și noaptea.

Câștigătorul primului Tur al Franței a fost Maurice Garin, care a depășit limita în fața a 20.000 de oameni. Cu toate acestea, mulți cicliști au trișat în următoarea cursă. Ei săreau în trenuri sau își sabotau colegii de cursă.

Evoluția Turului Franței

În 1905, traseul s-a schimbat și a fost introdusă etapa montană Ballon d’Alsace, împreună cu reguli mai stricte pentru a preveni trișarea. Schimbările de traseu au continuat în fiecare an, ducând cicliștii prin Pirénées în 1910 și Alpi în 1911. Aceste etape suplimentare au dublat distanța totală a cursei, dar au redus distanța zilnică. Cu toate acestea, lungimea medie a etapei atingea 356 km. Din 1903,Turul Franței a avut loc în fiecare an, cu pauze pentru pandemia de gripă spaniolă și cele două războaie mondiale.

Riderii din Turul Franței de astăzi se întrec pe drumuri netede și pavate. La început, multe dintre drumuri erau neasfaltate și nu existau căști pentru a proteja bicicliștii în cazul unui accident. De asemenea, în primele zile de curse individuale, concurenții nu beneficiau de sprijin și aveau responsabilitatea să-și repare singuri bicicletele. Drumurile accidentate își puneau amprenta asupra bicicletelor și anvelopelor. Din acest motiv, cicliștii aveau cu ei anvelope și tuburi de rezervă pentru a fi pregătiți.

În 1926, Turul Franței a avut cel mai lung traseu, care a acoperit 5745 km. Distanța a scăzut treptat la începutul anilor 1930, când turneul a devenit sponsorizat și transmis în direct la radio. În 1937, bicicletele au fost modernizate pentru a putea urca drumurile de munte.

Tricoul Galben

După Primul Război Mondial, a fost introdus tricoul galben (maillot jaune). Această culoare a fost aleasă pentru ca spectatorii să-l poată observa mai ușor pe liderul cursei, fiind și culoarea hârtiei pe care a fost imprimat L’Auto, ziarul Turului Franței.

Chris Froome în tricoul galben în Turul Franței / Credit foto: Profimedia

Acesta ținea publicul la curent, vorbindu-i despre rivalitățile și tragediile cursei. Primul om care a purtat tricoul galben a fost Eugene Christophe, la 18 iulie 1919.

Turul Franței astăzi

Turul Franței continuă să evolueze în fiecare an, cu modificări ale traseului. Este un spectacol care atrage atenția în întreaga lume și este urmărit de milioane de oameni.

Fiecare etapă atrage mii de oameni care își susțin concurenții preferați. De obicei, competiția are loc în iulie, dar din cauza coronavirusului, ediția din 2020 a fost amânată până la finalul lunii august, potrivit israelcyclingacademy.

În 2021, Turul Franței este programat să înceapă în 26 iunie și să se încheie în 18 iulie.

Vă recomandăm să citiți și:

Mersul pe bicicletă menţine muşchii în formă şi poate încetini îmbătrânirea

A fost creată bicicleta ce ”creşte” odată cu utilizatorul

Primul român care a traversat Americile pe bicicletă va străbate Groenlanda pe schiuri

Harley Davidson lansează Serial 1, prima sa bicicletă electrică