Home » Istorie » Comori medievale descoperite în Țara Galilor. Inscripția macabră găsită pe un inel de aur

Comori medievale descoperite în Țara Galilor. Inscripția macabră găsită pe un inel de aur

Comori medievale descoperite în Țara Galilor. Inscripția macabră găsită pe un inel de aur
Credit foto: Amgueddfa Cymru — National Museum Wales
Publicat: 12.04.2021

Detectorii de metale din Țara Galilor au dezgropat nouă artefacte neprețuite care datează din perioada medievală și post-medievală, inclusiv un inel de aur decorat cu un craniu confecționat din email alb.

După ce au fost analizate, artefactele au fost declarate „comori”, denumire care face referire la artefacte autentice, adesea din metal, care îndeplinesc criterii arheologice specifice.

În general, aceste comori includ trei tezaure de monede de aur și argint, inele din aur și argint, precum și obiecte personale purtate de membri de rang înalt din societatea galeză între secolele IX și XVII e.n., potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Național din Țara Galilor (Amgueddfa Cymru).

Inelul macabru cu craniu a atras atenția detectorului de metale David Balfour, care l-a găsit în comunitatea galeză Carreghofa. Craniul semnifică cel mai probabil moartea, fiind înconjurat și de fraza în limba latină Memento Mori, care înseamnă „Nu uita că vei muri”. O analiză a formei, stilului și scrierii inelului a dezvăluit că datează între 1550 și 1650.

Inelul reflectă rata mortalității ridicată din acea perioadă

„Acesta este un exemplu rar de inel memento mori Tudor sau Stuart cu o proveniență galeză clară. Sentimentul său reflectă rata mortalității ridicată din acea perioadă, motivul și inscripția recunoscând vremelnicia și vanitățile vieții”, a spus Mark Redknap, director adjunct al Colecțiilor și Cercetărilor de la Muzeul Național din Țara Galilor, potrivit Live Science.

Totodată, monedele descoperite au fost cel mai probabil îngropate pentru păstrate la sfârșitul secolului XIV. Dintr-un motiv necunoscut, acestea nu au fost niciodată recuperate.

„Fii statornic până la sfârșit”

Între timp, un alt inel din aur, inscripționat cu mottoul „Fii statornic până la sfârșit”, a fost găsit în orașul Talgarth. Inelul datează din perioada post-medievală și datează de la sfârșitul secolului XVII sau începutul secolului XVIII.

Aceste artefacte descoperite recent fac parte din cele până la 45 de comori găsite în Țara Galilor în fiecare an. Peste 550 de comori au fost găsite și analizate începând cu anul 1997.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tuneluri medievale secrete, descoperite sub o potecă în Țara Galilor

Coif medieval de origine vikingă, unicat în România, recuperat

Monede de aur medievale au fost descoperite la o fermă din Ungaria

Scheletul unui soldat medieval, descoperit pe fundul unui lac în Lituania. Marea surpriză care a urmat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase