Home » Istorie » Un tezaur de peste 600 de monede de argint din perioada romană, descoperit în Turcia

Un tezaur de peste 600 de monede de argint din perioada romană, descoperit în Turcia

Un tezaur de peste 600 de monede de argint din perioada romană, descoperit în Turcia
Sursa foto: Elif Özer/ Aizanoi Excavation Directorate
Publicat: 13.02.2021

Arheologii din Turcia au descoperit un tezaur de monede de argint din perioada romană ascuns într-un ulcior care era îngropat în apropiere de un pârâu.

Cele 651 de monede au o vechime de aproape 2.100 de ani, însă, în ciuda vârstei lor, textul și imaginile gravate pe suprafața lor sunt încă lizibile, a spus Elif Özer, arheolog la Universitatea Pamukkale din Turcia, care a ajutat la lucrările de excavare din Aizanoi, un oraș grecesc antic din provincia de vest Kütahya a Turciei.

GALERIE FOTO

„A fost o descoperire extrem de palpitantă”, a mai spus Özer, adăugând că este foarte posibil ca un „soldat de rang înalt care a ajuns la Aizanoi a îngropat aceste monede dintr-un motiv pe care nu îl cunoaștem încă”.

Monedele de argint sunt decorate cu portrete ale împăraților romani

Arheologii au descoperit ulciorul pe malul unui pârâu din Aizanoi în septembrie 2019. După ce au analizat tezaurul, cercetătorii au identificat 439 de piese ca fiind denari (monede romane antice de argint) și 212 ca fiind „cistophorus” (monede de argint din Pergam, un oraș grecesc antic situat nord-vestul Turciei de astăzi).

Multe dintre monede au fost emise în sudul Italiei, a subliniat Özer, iar toate monedele datează între 75 și 4 î.Hr. De asemenea, monedele de argint sunt decorate cu portrete ale împăraților romani.

În timp ce Brutus, Cezar, Brutus și Marcus Antonius sunt înfățișați pe o față a monedelor, cealaltă față „spune o poveste diferită”, a adăugat Özer. Spre exemplu, un tip de monedă arată o scenă cu Aeneas, strămoșul lui Romulus și Remus, cei doi frați gemeni considerați fondatorii Romei, potrivit Live Science.

Unde a fost trimis tezaurul de monede

Colecția vastă de monede este cunoscută drept un „album de monede”, pentru că acestea înfățișează conducători de la sfârșitul Republicii Romane, a mai spus Özer.

După ce arheologii au inventariat descoperirea rară, aceștia au trimis tezaurul la Muzeul Civilizațiilor Anatoliei din Ankara, acolo unde va fi expus și va putea fi admirat de vizitatori.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tezaur de monede din secolul XVI, descoperit la marginea unui sat din Sălaj

Monede de aur medievale au fost descoperite la o fermă din Ungaria

Tezaur de monede din aur, dedicate nevestelor regelui Henric al VIII-lea, descoperit în grădina unei familii

Descoperire neașteptată într-o pădure din Polonia, câteva zeci de monede medievale descoperite accidental

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase