Home » Istorie » În urmă cu două secole era descoperită, din greşeală, una dintre cele mai mari comori arheologice ale lumii

În urmă cu două secole era descoperită, din greşeală, una dintre cele mai mari comori arheologice ale lumii

Publicat: 08.04.2023
În urmă cu două secole, pe Insula Melos din Marea Egee era descoperită statuia lui Venus din Milo.

Înainte de a deveni una dintre cele mai iubite statui dn lume, Venus din Milo a stat îngropată secole la rând pe insula grecească Melos.

 

 

Statuia fără mâini a fost recuperată în 1820 atunci când un ţăran pe nume Yorgos Kentrotas a descoperit-o din greşeală, în timp ce încerca să ia blocuri de marmură dintr-o adunătură de ruine antice.

Descoperirea a atras atenţia francezului Olivier Voutier, un ofiţer naval care căuta antichităţi în apropiere.

După ce l-a plătit pe Kentrotas pentru a-l ajuta, Voutier a scos la suprafaţă şi partea de jos a statuii. Ulterior, el l-a convins pe ambasadorul francez la Poarta Otomană să o cumpere, iar în 1821 statuia a fost prezentată Regelui Louis al XVIII-lea şi donată ulterior Luvrului.

7 comori arheologice descoperite din greşeală

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 7 aprilie:

1829 – A apărut, la Bucureşti, “Curierul românesc” (1829-1848), primul periodic din Ţara Românească, sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu.

1859 – S-a născut filozoful Edmund Husserl, fondatorul fenomenologiei (m. 26 aprilie 1938).

1885 – A murit C.A. Rosetti, om politic român, participant la revoluţia de la 1848 (n. 2 iunie 1816).

1913 – A încetat din viaţă poetul Panait Cerna (n. 25 sept. 1881).

1946 – A murit, la Paris, poetul avangardist Ilarie Voronca (“Ulise”, “Zodiac”, “Act de prezenţă”). (n. 31 decembrie 1903).

1949 – România a ratificat Convenţia inter-europeană de radiodifuziune, semnată la Copenhaga, la data de 15 septembrie 1948.

1971 – Ziua Internaţională a Romilor – aleasă cu ocazia primului Congres Internaţional al Romilor de la Londra din 1971, tot atunci, au fost adoptate şi două simboluri ale naţiunii rome: steagul romilor şi imnul internaţional al romilor „Gelem, gelem”.

1996 – Japonia a renunţat la o serie de restricţii impuse exporturilor în România. Cea mai importantă măsură adoptată de guvernul nipon a fost desfiinţarea plafonului de credite de export, care împiedica finanţarea bancară a exporturilor japoneze în România peste un anumit nivel valoric.

1996 – Ministrul Justiţiei al Franţei, Jacques Toubon, a semnat, împreună cu omologul său român, Gavril Iosif Chiuzbaian, primul acord de cooperare juridică şi judiciară între cele două ţări, de după cel de-al doilea război mondial.

1999 – Executivul a stabilit crearea unui grup de lucru care să elaboreze o strategie de dezvoltare durabilă a economiei naţionale pe termen lung. Grupul a fost constituit din reprezentanţi ai ministerelor, ai confederaţiilor sindicale şi patronale, ai partidelor politice parlamentare, ai mediului academic şi din cercetare.

2005 – Prinţul Charles al Marii Britanii şi Camilla Parker Bowles s-au căsătorit, după o legătură care a durat 34 de ani.

2005 – Papa Ioan Paul al II-lea a fost înmormântat la Bazilica Sfântul Petru (n. 18 mai 1920 – 2 apr. 2005).

2013 – Fostul premier britanic Margaret Thatcher a murit la vârsta de 87 de ani în urma unui atac cerebral.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase