Home » Istorie » Monede de aur medievale au fost descoperite la o fermă din Ungaria

Monede de aur medievale au fost descoperite la o fermă din Ungaria

Monede de aur medievale au fost descoperite la o fermă din Ungaria
Credit foto: Ferenczy Múzeumi Centrum
Publicat: 24.01.2021

Arheologii au descoperit o comoară în Ungaria, formată din 4 monede de aur medievale și 7.000 de monede de argint. În secolul al XVI-lea, maghiarii au suferit un atac din partea Imperiului Otoman care i-ar fi putut determina pe oamenii panicați să îngroape monedele prețioase.

Această comoară a fost găsită îngropată într-o fermă din Ungaria. În anul 2019, arheologii au descoperit 150 de monede antice în Újlengyel. Acesta este  un sat maghiar situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Budapesta, informează Live Science.

Încurajați de această descoperire și echipați cu detectoare de metale, specialiștii s-au întors pe sit ulterior pentru a căuta alte comori, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Muzeului Ferenczy din Ungaria.

Balázs Nagy, expert în monede, a condus expediția de două zile, cu ajutorul voluntarilor din cadrul Asociației Arheologice Comunitare. Pe un deal din apropiere, arheologii au săpat printr-un puț mic. Așa au dezgropat un vas  vechi, care a fost spart în jumătate, probabil din cauza agricultorilor care au arat terenul. Vasul conținuse inițial mii de monede antice care au fost găsite împrăștiate în zonă.

Cât de mare este colecția de monede de aur medievale din Ungaria

Noua colecție de monede a fost formată din aproape 7.000 de monede de argint și patru monede de aur. La momentul în care monedele erau probabil îngropate, în jurul anului 1520, ar fi valorat suficient pentru a putea cumpăra șapte cai cu ele. Conform standardelor actuale, ar fi suficiente pentru a cumpăra o mașină de lux.

Cea mai veche monedă este un denar de argint, sau o monedă romană de argint a împăratului roman Lucius Verus. Acesta a domnit din 161 până în  169 d.Hr. Cele patru monede de aur au fost emise în timpul domniei lui Matthias I. El a fost regele Ungariei între 1458 și 1490. Monedele erau ascunse sub o țesătură din căptușeala vasului.

Alte descoperiri au inclus o monedă rară emisă de Papa Pius, care a domnit între 1458 și 1464 și monede de argint emise în timpul domniei altor conducători din secolele XV și XVI.

Nu se știe de ce oamenii au îngropat aceste monede. Arheologii presupun că maghiarii le-ar fi îngropat în timpul unui atac al Imperiului Otoman, din 1526.

Ce spun specialiștii despre momentul în care au fost îngropate

„Comorile de această magnitudine, legate de atacurile turcilor după bătălia de la Mohács, sunt rare în Ungaria”, potrivit postării de pe Facebook. Imperiul Otoman, condus de Suleiman Magnificul, a învins Ungaria și aliații săi în bătălia de la Mohács din 29 august 1526.

Această bătălie a marcat sfârșitul monarhiei maghiare. A deschis calea conducerii turcești și habsburgice a regiunii conform Britannica. Muzeul intenționează să exploreze în continuare acest sit arheologic în căutarea altor comori istorice.

Vă invităm să citiți și:

Descoperire impresionantă în Spania: vase din ceramică cu peste 1.300 de monede din perioada romană

Monede vechi de peste 500 de ani, descoperite într-o localitate din Dâmboviţa

Descoperire impresionantă în Bucureşti: 500 de monede antice şi medievale, unele din aur, care urmau să fie vândute pe piaţa neagră

500 de monede vechi de trei secole, descoperite sub podeaua unei biserici din Slovacia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase