Home » Istorie » Un tezaur din Epoca Bronzului, vechi de peste 2.500 de ani, descoperit accidental într-o pădure din Suedia

Un tezaur din Epoca Bronzului, vechi de peste 2.500 de ani, descoperit accidental într-o pădure din Suedia

Publicat: 09.05.2021

Un pasionat de cartografie din Suedia a dat peste un tezaur care conținea în jur de 50 de artefacte din Epoca Bronzului. Artefactele datează din urmă cu peste 2.500 de ani.

Alcătuit în mare parte din bijuterii antice, tezaurul descoperit în afara orașului Alingsas din vestul Suediei reprezintă „unul dintre cele mai spectaculoase și mai mari descoperiri” din Epoca Bronzului făcute vreodată în țara nordică.

Printre artefacte, considerate a fi dintr-o perioadă între 750 și 500 î.Hr., au fost găsite și câteva „coliere, lanțuri și ace foarte bine păstrate” confecționate din bronz. Obiectele erau expuse la suprafață, situate lângă niște bolovani din pădure.

„Arătau atât de noi. Am crezut că sunt false”

„Cel mai probabil au fost dezgropate de animale. Arătau ca niște gunoaie din metal. Inițial am crezut că am văzut o lampă”, a explicat Tomas Karlsson, cartograful care a făcut descoperirea.

Karlsson a mai spus presei locale că apoi s-a aplecat și a observat o spirală și un colier. „Arătau atât de noi. Am crezut că sunt false”, a adăugat Karlsson.

Karlsson a anunțat autoritățile locale, iar acestea au trimis la fața locului o echipă de arheologi care să analizeze situl, scrie Science Alert.

Arheologii au descoperit ace și ocheți foarte mari

„Majoritatea obiectelor descoperite sunt făcute din bronz și pot fi asociate cu o femeie de rang înalt din Epoca Bronzului”, a spus Johan Ling, profesor de arheologie la Universitatea din Gothenburg.

„Au fost folosite pentru a decora diferite părți ale corpului, precum coliere, brățări și brățări pentru gleznă, însă am mai găsit ace și ocheți foarte mari care erau folosiți pentru a decora diferite articole de îmbrăcăminte cel mai probabil confecționate din lână”, a adăugat profesorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tezaur de peste 600 de monede de argint din perioada romană, descoperite în Turcia

Tezaur vechi de peste 2.000 de ani descoperit cu detectorul de metale de un polițist pensionar

Un cimitir anglo-saxon, care conținea o comoară uriașă, a fost descoperit de arheologi

Descoperirea unui mormânt celtic în Câmpia Dunării a scos la iveală o comoară

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase