Home » Istorie » Un milion de soldați japonezi încă sunt dispăruți după mai bine de șapte decenii

Un milion de soldați japonezi încă sunt dispăruți după mai bine de șapte decenii

Publicat: 04.10.2020

Al Doilea Război Mondial s-a sfârșit în urmă cu 75 de ani, însă 1 milion de soldați japonezi încă sunt dispăruți. Rămășițele lor sunt împrăștiate din Rusia, China și Mongolia până în Insulele din Oceanul Pacific și Asia.

Este tristul faptul că cel mai probabil rămășițele acestor oameni nu vor fi niciodată găsite, indentificate și returnate familiile pentru o înmormântare onorabilă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Bunăstării din Japonia este responsabil cu ajutarea familiilor afectate, iar oficialii din minister cred doar jumătate din cei dispăruți pot fi recuperați.

GALERIE FOTO

Restul soldaților sunt fie pe fundul oceanului, îngropați în locul necunoscute sau în zone instabile din motive politice sau de siguranță.

Departamentul de Apărare al SUA colaborează cu Japonia

Ceea ce complică și mai mult situația este faptul că rudele îmbătrânesc și mor. Documentele și artefactele se pierd sau se deteriorează, astfel că informațiile valoroase sunt distruse. De asemenea, o altă problemă este și capacitatea de depozitare a rămășițelor recuperate.

În 2016, un efort de recuperare a rămășițelor a fost lansat de Parlamentul Japoniei. Legile promulgate promiteau un program de opt ani pentru a recupera rămășițelor de la bazele militare americane din Pacificul de Sud. Departamentul de Apărare al SUA colaborează cu Japonia pentru a asigura compatibilitatea ADN.

Testările ADN consistente și regulate nu au fost făcute în Japonia înainte de 2003. Apoi, astfel de testări au fost desfășurate doar la cererea familiilor. Anul acesta, Japonia a pornit un centru pentru testare ADN pentru rămășițele care sunt găsite.

Autoritățile japoneze nu consideră importantă recuperarea rămășițelor

Guvernul japonez nu a fost niciodată foarte eficient în recuperarea rămășițelor soldaților. În 1943, familiile au primit cutii care conțineau pietre și nicio informație despre locul în care soldatul și-a pierdut viața. În schimb, au insistat că toți soldații vor fi onorați ca niște zei la Altarul Yasukuni.

Autoritățile japoneze nu consideră importantă recuperarea rămășițelor individuale. În anii de după război, familiile încă primeau prea puține informații despre rudele lor moarte sau despre locurile în care rămășițele erau depuse.

În 1952, Japonia a început să desfășoare misiuni de recuperare a rămășițelor, însă eforturile au fost împiedicate în multe țări asiatice din cauza violențelor produse de Japonia în timpul războiului, scrie War History Online.

Majoritatea rămășițelor colectate nu au fost identificate și nu au fost niciodată returnate rudelor

Majoritatea rămășițelor care au fost colectate nu au fost identificate și nu au fost niciodată returnate rudelor. Până în 1962, autoritățile recuperaseră aproape 10.000 de victime ale războiului. La acel moment, au încercat să oprească proiectul însă au fost forțați să continue după mai multe solicitări din partea familiilor și veteranilor de război.

Până la ora actuală, în jur de 340.000 de seturi de rămășițe au fost recuperate, iar majoritatea sunt depozitate la Cimitirul Național al Soldaților Necunoscuți Chidorigafuchi din Tokyo. ADN-ul acestor rămășițe nu a fost testat niciodată. Cel mai probabil, rămășițele cetățenilor coreeni și taiwanezi se află printre aceste rămășițe ale soldaților japonezi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Armata fantomă” sau cum i-au păcălit americanii pe naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial

Un dezastru din Al Doilea Război Mondial a dus la descoperirea unui tratament pentru cancer

Top 10 mașinării ciudate din cel de Al Doilea Război Mondial

Cele cinci momente esențiale ale celui de Al Doilea Război Mondial. Fără ele, soarta lumii ar fi fost alta

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase