Home » Istorie » Cel mai vechi mormânt creat intenționat de Homo sapiens în Africa, găsit de arheologi

Cel mai vechi mormânt creat intenționat de Homo sapiens în Africa, găsit de arheologi

Cel mai vechi mormânt creat intenționat de Homo sapiens în Africa, găsit de arheologi
Credit foto: Mohammad Javad Shoaee
Publicat: 11.05.2021

În urmă cu aproximativ 78.000 de ani, în ceea ce este acum Kenya, un copil de numai trei ani murea.

Istoria este presărată cu oameni morți și strămoși umani de toate vârstele, însă acest copil a fost special. Dovezile sugerează că el sau ea a fost îngropat/ă cu grijă într-un mormânt creat în mod intenționat, la gura peșterii Panga ya Saidi.

Astfel, copilul, denumit Mtoto de arheologi după termenul Swahili pentru „copil”, este cel mai vechi exemplu cunoscut al unei înmormântări intenționate de către oamenii moderni (Homo sapiens) în Africa.

GALERIE FOTO

„Imediat ce am vizitat pentru prima oară peștera Panga ya Saidi, am știut că era specială. Situl este cu adevărat unic. Excavările repetate la peșteră au ajutat acum la stabilirea unui tip de sit crucial pentru coasta Africii de Est, cu un istoric extraordinar de 78.000 de ani de activități culturale, tehnologice și simbolice umane”, a explicat Nicole Boivin, arheolog la Institutul Max Planck pentru Știința Istoriei Umane.

Rămășițele au fost descoperite inițial în 2013

Rămășițele au fost descoperite inițial în 2013, la aproape 3 metri sub podeaua actuală a peșterii, într-o structură asemănătoarea unei gropi, ceea ce indică faptul că au fost îngropat. Oasele mici și delicate erau atât de fragile și descompuse încât nu au putut fi excavate la momentul descoperirii.

Abia în anul 2017, oasele au putut fi acoperite în ghips, chiar acolo la fața locului, pentru a fi duse la un laborator al Centrului Național pentru Cercetarea Evoluției Umane (CENIEH) din Spania. Acolo, cercetătorii au desfășurat analize detaliate, scrie Science Alert.

Doi dinți descoperiți în timpul analizelor au permis echipei de cercetare să confirme vârsta copilului, iar analizele microscopice și chimice asupra oaselor și sedimentelor din jur au dezvăluit mai multe detalii.

Mtoto a ajutat cercetătorii să deslușească un alt mister

Mtoto fusese îngropat într-o groapă și acoperit cu sedimente din podeaua peșterii. Faptul că descompunerea a avut loc în groapă înseamnă că înmormântarea a avut loc la foarte scurt timp după moarte.

Descoperirea este semnificativă pentru că ne ajută să înțelegem cum își tratau Homo sapiens morții. Aceste practice au legături cu organizarea socială, comportamentele și credințele spirituale și simbolice, tehnologia și prioritățile comunității.

Totodată, Mtoto a fost găsit în straturi arheologice care includeau unelte din piatră. Până acum, nu era clar ce specie din genul Homo folosea aceste unelte. Așadar, mormântul lui Mtoto sugerează că, de fapt, Homo sapiens foloseau acele unelte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un episcop influent din secolul XVII, înmormântat alături de un fetus. Arheologii au găsit în sfârșit explicația

Un mormânt vechi de 2300 de ani a fost descoperit în Mexic

Cum au ajuns zeci de bărbați, femei și copii în același mormânt comun în urmă cu 6.200 de ani

Rămășițele unui războinic foarte înalt, din Uralii Meridionali, descoperite într-un mormânt aparte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase