Home » Istorie » „Înghețate în timp”: Creaturi preistorice remarcabile rămase blocate în gheață

„Înghețate în timp”: Creaturi preistorice remarcabile rămase blocate în gheață

Publicat: 18.07.2021
„Înghețate în timp”: Creaturi preistorice remarcabile rămase blocate în gheață
Puiul de rinocer lânos numit Sasha. Credit foto: Albert Protopopov

Aceste animale preistorice „înghețate în timp” au fost extrem de bine păstrate și au devenit celebre în lumea întreagă.

Mamuți lânoși și bizoni preistorici se numără printre creaturile descoperite de-a lungul timpului în solul înghețat din Siberia.

Deși unele animale au rămas blocate în gheață timp de milenii, rămășițele acestora s-au păstrat extrem de bine. Astfel, oamenii de știință reușesc mereu să afle mai multe detalii despre animalele care cutreierau cândva Pământul.

1. Puiul de rinocer lânos numit Sasha

Acest pui de rinocer lânos, numit Sasha de bărbatul care l-a descoperit, a fost primul membru tânăr al speciei sale descoperite de cercetători. Nu este clar dacă era mascul sau femelă, însă dimensiunea cornului sugerează că animalul fusese înțărcat înainte de momentul morții.

Puiul de rinocer lânos cutreiera stepa aridă și rece care se întindea din Spania până în Siberia.

2. Un pui de râs sau unul de leu de peșteră eurasiatic

Oamenii de știință au descoperit o pisică strivită și mumificată în Siberia în anul 2017. Animalul ar fi putut să fie un pui de râs sau unul de leu de peșteră eurasiatic. Blana sa a fost păstrată într-o stare extrem de bună, însă cercetătorii nu pot fi siguri în privința speciei pentru că nu știu cu certitudine cum arătau leii de peșteră eurasiatici.

3. Pui de mamut înecați cu noroi

Exploratorii au dezgropat doi pui de mamut care datează din urmă cu 40.000 de ani în două zone diferite ale Siberiei. Cercetătorii au analizat mai în detaliu specimenele și au descoperit că ambii pui de mamut au murit după ce s-au înecat cu noroi. Micuții mamuți păreau de alfel sănătoți atunci când și-au găsit sfârșitul.

4. Bizonul antic cu inimă, creier și sistem digestiv

Mumia aproape perfectă a bizonului a fost descoperită pe malul unui lac din nordul Siberiei, scrie Live Science.

Cel mai complet specimen de bizon de stepă descoperit vreodată este vechi de 9.000 de ani. Specimentul are inima, creierul și sistemul digestiv în întregime, alături de vase sangvine aproape perfecte. Unele organe s-au micșorat în timp, însă mumia este de-a dreptul remarcabilă.

5. Mânzul înghețat

Rămasă în gheață timp de milenii, această mumie siberiană este cel mai bine conservat cal antic descoperit vreodată.

Calul avea doar luni atunci când a murit, între 30.000 și 40.000 de ani în urmă, ajungând la aproximativ 100 de metri sub suprafață, adânc într-un crater din Siberia. În timpul vieții, tânărul cal avea aproape 1 metru înălțime, iar copitele sale sunt încă intacte, precum și mici fire de păr care sunt vizibile în interiorul nărilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un proiect secret al armatei americane din timpul Războiului Rece a descoperit fosile ciudate în solul înghețat din Groenlanda

Aligatorii dintr-un stat american s-au transformat în „înghețată pe băț” din cauza valului de frig

Un pui vechi de 57.000 de ani, cel mai complet specimen de lup din Epoca de Gheață descoperit până acum

Opt trupuri îngheţate de peste 500 de ani, cele mai bine conservate mumii nord-americane. Un bebeluş a fost îngropat de viu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase