Home » Istorie » Un pui vechi de 57.000 de ani, cel mai complet specimen de lup din Epoca de Gheață descoperit până acum

Un pui vechi de 57.000 de ani, cel mai complet specimen de lup din Epoca de Gheață descoperit până acum

Sursa foto: Government of Yukon
Publicat: 28.12.2020

Un pui de lup, perfect conservat pentru că a rămas în permafrost timp de 57.000 de ani, își dezvăluie în sfârșit secretele, inclusiv modul în care a murit și cum a ajuns să rămână singur în urmă cu atât de mult timp.

Lupul cenușiu mumificat (Canis lupus) era femelă și a fost descoperit de un miner care excava permafrost în Yukon, Canada, în iulie 2016.

„Este cel mai complet specimen de lup din Epoca de Gheață descoperit vreodată. Toate țesuturile sale moi, părul, pielea, chiar și micul său nas, toate au fost conservate. Este completă și este un lucru foarte rar”, a explicat Julie Meachen, autor principal al studiului care descrie descoperirea și profesor la Universitatea Des Moines din Iowa.

Mai multe tipuri de analiză, inclusiv datarea prin radiocarbon, colectarea mostrelor de ADN și măsurarea nivelului de izotopi și oxigen, au confirmat perioada în care a murit puiul de lup.

O descoperire deosebit de importantă pentru cercetători

Scanarea cu raze X a scheletului și a dinților a dezvăluit că Zhùr (însemnând „lup” în limba Hän a populației indigene Tr’ondëk Hwëch’in) avea doar șapte săptămâni atunci când a murit.

În afară de faptul că este cel mai complet lup din Epoca de Gheață descoperit până acum, mumia lui Zhùr este deosebit de importantă pentru cercetători pentru că a fost descoperită în America de Nord.

„Aceste tipuri de specimene sunt destul de comune în Siberia, însă pot fi mai dificil de găsit decât rămășițele găsite în Yukon”, a mai spus Meachen.

Cu ce se hrăneau lupii din Epoca de Gheață

Astfel, rămășițele au fost mai ușor de accesat și studiat, oferind o oportunitate rară de a vedea de unde au provenit lupii din America de Nord. Totodată, un specimen atât de intact a însemnat o oportunitate pentru cercetători de a studia cu ce se hrăneau lupii din Epoca de Gheață.

„Am simțit fiori atunci când m-am uitat la scanările cu raze X și intestinele sale. Nu am mai văzut niciodată intestine vechi de 57.000 de ani”, a precizat Meachen.

Însă, în cele din urmă, analiza oaselor, și nu cea a stomacului, a permis echipei să reconstruiască dieta lui Zhùr.

În timpul vieții sale scurte, Zhùr s-a hrănit în mare parte cu pradă acvatică, precum somon Chinook care momentan se înmulțește în râul Klondike. Asta nu este neobișnuit pentru lupii moderni, care își modifică dieta în funcție de anotimpuri în Alaska, potrivit Science Alert.

Unul dintre cele mai mari mistere din jurul puiului Zhùr

Unul dintre cele mai mari mistere din jurul puiului Zhùr este modul în care a fost mumificat și de ce a rămas singură. Cercetătorii cred că a fost ucisă atunci când bârlogul s-a prăbușit peste ea. Asta ar explica de ce rămășițele au fost atât de bine conservate, pentru că ar fi fost instantaneu înconjurate de un mediu rece, uscat și perfect închis.

„Poate că mama și restul puilor erau afară atunci când bârlogul s-a prăbușit. Este posibil ca Zhùr să fi fost singurul pui, însă asta ar fi rar pentru că de obicei lupii au mai mulți pui în același timp”, a explicat Meachen, adăugând că este „imposibil de știut” ce s-a întâmplat cu adevărat.

Astfel de descoperiri ar putea deveni tot mai comune, pe măsură ce planeta se încălzește și permafrostul începe să se topească și să-și dezvăluie secretele.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Bani murdari” de pe vremea Egiptului antic, descoperiți de arheologi

Premieră arheologică: Un mozaic creat în secolul al V-lea, primul de acest fel descoperit în Marea Britanie

Arheologii cred că au aflat cine a fost îngropat în unul dintre cele mai cunoscute morminte din Scoția

Arheologii au descoperit urmele unui masacru din Epoca Fierului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase