Amprenta lui Michelangelo ar fi fost descoperită pe o sculptură din ceară

31 07. 2021, 11:00

O sculptură din ceară, veche de 500 de ani și atribuită lui Michelangelo, ar putea conține amprenta renumitului artist renascentist, a dezvăluit o nouă analiză.

Michelangelo ar fi creat sculptura din ceară ca un studiu pentru o sculptură mult mai mare pe care o plănuia pentru Bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului, potrivit unui comunicat de presă al BBC Two, care tocmai a publicat noul sezon din „Secrets of the Museum”. Cu toate acestea, sculptura mai mare nu a fost niciodată finalizată, iar acum modelul aparține Muzeului Victoria și Albert (V&A) din Londra.

Denumit „Sclavul”, figurina din ceară a fost expusă, însă specialiștii au mutat-o în timpul sezonului de primăvară neobișnuit de cald din 2020 într-un depozit mai răcoros atunci când muzeul s-a închis temporar din cauza pandemiei de COVID-19.

GALERIE FOTO

Cinci luni mai târziu, experții au verificat sculptura și au observat o amprentă nemaivăzută până atunci pe posteriorul figurinei.

O amprentă „ar sugera prezența procesului creativ al unui artist”

Poate că schimbările de temperatură și nivelurile de umiditate au modificat compoziția de ceară a figurinei, ceea ce a făcut ca amprenta să fie mai vizibilă. Având în vedere că Michelangelo ar fi creat sculptura, amprenta este, cel mai probabil, a lui.

„Este o posibilitate interesantă că una dintre amprentele lui Michelangelo ar fi rămas pe ceară. Astfel de urme ar sugera prezența procesului creativ al unui artist”, a explicat Peta Motture, specialist la V&A, citat de Live Science.

Michelangelo a distrus multe dintre modelele sale de ceară înaintă să moară, a mai spus Motture. De fapt, chiar înainte să moară, la vârsta de 88 la Roma în 1564, Michelangelo a ars multe dintre desenele sale, altele fiind arse în 1518.

Michelangelo și-a dorit să pară un geniu

Nu este cunoscut motivul pentru care și-a ars operele, însă biograful renascentist Giorgio Vasari crede că Michelangelo nu și-ar fi dorit ca oamenii să vadă efortul suprem din spatele operelor sale, acesta dorind să pară un geniu ale cărui lucrări erau perfecte. Ori poate că Michelangelo și-a ars lucrările pentru a preveni plagiatul.

Având în vedere că atât de multe lucrări ale lui Michelangelo au fost distruse, „o amprentă ar însemna o legătură directă cu artistul”, a adăugat Motture.

Pentru a verifica dacă amprenta de pe posteriorul figurinei aparține cu adevărat lui Michelangelo, specialiștii de la muzeu plănuiesc să o compare cu o altă amprentă, de pe o statuie din teracotă din 1530, despre care se știe că are o amprentă a artistului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

14 urmași din prezent ai lui Leonardo da Vinci, descoperiți în urma cercetării ADN-ului geniului Renașterii

Michelangelo, geniul Renaşterii Italiene. Cum a ajuns acesta unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai lumii

Lucrările de conservare a uneia dintre sculpturile lui Michelangelo au dus la descoperirea unor detalii necunoscute

Singurele statui de bronz realizate de Michelangelo care există încă, atestate de experţi britanici