Motivul pentru care Puerto Rico nu e considerat stat

10 09. 2021, 11:00

Situat la aproximativ o mie de mile sud-est de Florida, Puerto Rico este un arhipelag din Caraibe cu o istorie colonială complexă și un statut politic.

Fiind un teritoriu al Statelor Unite, cei 3,2 milioane de locuitori din Puerto Rico (sau Porto Rico) sunt cetățeni americani.

Deși se supun legilor federale ale SUA, portoricanii din insulă nu pot vota la alegerile prezidențiale și nu sunt reprezentați în Congres. Ca teritoriu american, nu este nici stat și nici țară independentă, scrie History.

Când Cristofor Columb a debarcat pe coasta de vest din Puerto Rico, pe 19 noiembrie 1493, băștinașii Taínos locuiau în țara pe care au numit-o Borikén. Exploratorul a revendicat rapid insula pentru Spania și a redenumit-o San Juan Bautista. Timp de 400 de ani, Puerto Rico a fost sub stăpânire spaniolă. În acest timp, insula a cunoscut sărăcia, represiunea și impozitarea.

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, puertoricenii au început să se revolte, iar în 1868 au încercat o revoltă în orașul  Lares. Armata spaniolă a suprimat, însă, rebeliunea, dar portoricanii au obținut ceva. Au apărut partide politice naționale, sclavia a fost abolită și Spania a început să acorde insulei o oarecare autonomie.

Motivul pentru care Puerto Rico nu e considerat stat, ci teritoriu al SUA

Deceniile de suveranitate relativă s-au încheiat în 1898, când Statele Unite au declarat război Spaniei. La 25 iulie 1898, trupele americane au invadat Puerto Rico. Când a fost semnat Tratatul de la Paris în decembrie, pecetluind încheierea războiului, Spania l-a cedat Statelor Unite.

Sub conducerea Statelor Unite, a fost înființat un guvern militar care a condus teritoriul până la 12 aprilie 1900, când a fost creat un guvern civil în baza legii Foraker. Înainte de secolul al XX-lea, guvernul SUA a acordat statalitate terenurilor pe care le-a dobândit. Cu toate acestea, Puerto Rico a fost desemnat „teritoriu neorganizat”.

Cetățenii de pe insulă au continuat să solicite autonomie. În acest context, în 1917, SUA a adoptat legea Jones-Shafroth, care a acordat majorității portoricanilor cetățenia americană, dar cu limitări. Astfel, a fost stabilit un senat și o decizie de drepturi.

Președintele SUA și Congresul încă aveau puterea de a vota legile din Puerto Rico, iar Legea serviciului selectiv impunea bărbaților din Statele Unite să se înregistreze pentru serviciul militar. În timpul Primului Război Mondial, aproape 20.000 de oameni din Puerto Rico au luptat pentru Statelor Unite.

Numele insulei, diferit în spaniolă față de cel în engleză

Mai târziu, în 1950, Statele Unite a permis insulei să elaboreze o constituție, dar fără să-și modificae statutul teritorial și s-a stabilit o formă republicană de guvernare. Ulterior, aceasta a fost aprobată de președinte și Congres, în 1952. Conform noii constituții, Puerto Rico a fost desemnată Commonwealth din Puerto Rico.

Chiar și așa, insula rămâne încă subordonată Statelor Unite și, de asemenea, un teritoriu colonial, în ciuda statutului său de Commonwealth.

Numele oficial al insulei este diferit în spaniolă de cel în engleză. În spaniolă, teritoriul este denumit el Estado Libre Asociado de Puerto Rico și se traduce printr-un stat asociat liber.

Conform dreptului internațional, un stat asociat liber este o țară independentă care a consolidat asocierea cu o altă țară printr-un tratat. Deci, numele este greșit, deoarece Puerto Rico nu este o țară independentă, ci mai degrabă un teritoriu american.

Ce trebuie să facă Puerto Rico pentru a deveni stat

De sute de ani, oamenii din Puerto Rico au luptat pentru a descoloniza arhipelagul.

Pentru a deveni stat, Puerto Rico ar trebui să adopte o constituție, Congresul o aprobă (și poate impune statului unele condiții suplimentare pentru a se asigura că este în armonie cu structura federala a Statelor Unite), iar apoi Congresul adoptă legislația care admite statalitatea. Tot printr-o simplă legislație, Congresul poate oferi independența unui teritoriu.

În noiembrie 2020, puertoricenii au votat la un referendum, fără caracter obligatoriu, asupra statalității. Aproximativ 53% dintre portoricani au votat pentru statalitate, în timp ce 47% împotrivă. La referendum s-au prezentat doar 55% dintre puertoricani.

Citește și:

Cel mai mare atac biologic din istoria SUA a fost produs de cultul lui Osho

Premieră istorică: cetăţenii albi reprezintă mai puţin de 60% din populaţia SUA

Punta Ventana, o populară atracţie turistică din Puerto Rico, s-a prăbuşit din cauza cutremurelor